„ЗОПАС” У НАШЕМ ГРАДУ РЕАЛИЗУЈЕ ПРВУ ИНВЕСТИЦИЈУ У СРБИЈИ С ПОЧЕТНОМ ВРЕДНОШЋУ ОД МИЛИОН ЕВРА

  • ГРЕЈАЧИ ВЕЋ ОД ОВОГ ЛЕТА
  • Погони елитне светске компаније за производњу свих врста електрогрејача биће у преуређеној згради некадашње Ауто-куће. За почетак 80 запослених, а за три године, паралелно с проширењем производних капацитета, биће их петоструко више. Почетна радничка нето плата 330 евра

 

ИТАЛИЈАНСКА компанија „Зопас” проширује бизнис на Србију. Њена прва инвестиција у нашој земљи, у почетним оквирима вредна милион евра, реализује се у Кикинди, с амбицијом да се, као и у румунском случају, поступно развија и за неколико година постане – важан фактор привредног живота севернобанатског региона, па и шире.

Будућа фабрика званично је регистрована пре нешто више од месец дана као „Зопас индустрија Србија” Д.О.О. Кикинда. Усељава се у бивши сервис некадашње Ливничине „Ауто-куће”, који је наш град откупио, па Италијанима, након спроведеног јавног позива, дао у закуп, с правом прече куповине. У обнову овог више од деценије неупотребљаваног, потпуно запуштеног, здања површине 5.433 квадратна метра (уз могућност проширења до 25.000 квадрата) из градске касе издвојено је 83.000 евра, док је обавеза италијанских газда 250.000 евра.

zoppas
Амбијент у Зопасовим погонима у Румунији

Почетак производње планиран је за јул – каже Саша Танацков, помоћник кикиндског градоначелника за економски развој и инвестиције.

У старту ће фабричка хала нићи на 1.500 квадратних метара, с амбицијом да се до 2019. године пословни простор заокружи на 5.433 квадрата. За почетак ће бити ангажовано 80 радника, а план је да у првој пословној години буде 150 до 200 запослених. Временом ће се, предвиђено је, паралелно с проширењем производних капацитета, увећавати и радна снага. За три године кикиндски „Зопас” имаће 400 запослених.

Око милион евра вредност је ове инвестиције, исказане кроз фабричку опрему, која се, из „Зопасових” погона у 38 киломентара удаљеном Великом Семиклушу у Румунији, пребацује у Кикинду. Капитал, зна се, не познаје границе, па се логиком економије, вођен пословним интересом и трком за профитом, шири тамо где може. У Румунији, наиме, радне снаге нема довољно ни за постојеће, а камоли нове производне капацитете. Код нас, опет, непрегледан простор за бизнис, а превише незапослених. Зато треба поздравити долазак Италијана и уједно похвалити оне који су за то заслужни.

pavle i rumunka
Градоначелник Павле Марков и директорица Зопаса – Кармен Русмир озваничили пословну сарадњу

Власници „Зопаса”, посебно је важно, од нас неће тражити никаква државна подстицајна средства – напомиње градоначелник Кикинде Павле Марков.

 Срећан сам што се у нашој средини реализује овај, могу слободно да кажем, значајан инвестициони подухват са страним улагачем. То је плод преговора који смо годину дана водили са пословодством ове компаније. И наш труд уродио је плодом. Уследио је, као епилог, протокол о сарадњи, који сам недавно, у име Кикинде, потписао са директорком румунског „Зопаса” Кармен Русмир. Убеђен сам да ће радни амбијент, какав влада у „Зопасовим” фабричким халама у Румунији, у догледно време бити и овде код нас. Следе нове инвестиције, без којих, ми у градској власти смо тога итекако свесни, Кикинда нема перспективу. Морамо у синхронизованој корелацији са републичком влашћу и новим руководећим саставом покрајинске администрације да доводимо нове привредне улагаче и тако отварамо нова радна места. А све с циљем да грађанима буде боље, да млади овде виде перспективу за рад и живот, а не да одлазе у веће градове и иностранство…

Комплетан „Зопасов” производни асортиман намењен је извозу. И то је додатна вредност будуће „Зопасове” фабрике у нашем граду.


СВЕТСКИ ГИГАНТ

Индустријска групација „Зопас”, са седиштем у италијанском граду Сан Вендемијано, постоји пола века. Пословне пипке разгранала је у 12 држава на три континента, с радном армијом од 7.000 људи, па с правом слови за планетарног гиганта у својој бранши. Покрива половину светских потреба свих врста електрогрејача за различите индустријске гране.

РУМУНСКО ИСКУСТВО

У Румунији „Зопас” послује од 1997. године. У погонима у оближњем Великом Семиклушу тренутно је око 3.300 запослених. А почело се, веровали или не, са седморо радника. Досадашња инвестицона улагања у румунском „Зопасу” су око 70 милиона евра. Само лане из Румуније је извезено 54,6 милиона грејача.

КИКИНДСКА ШАНСА

Газде „Зопаса” пре шест месеци одлучиле су да у Србији, односно у Кикинди, на браунфилд локацији, подигну фабрику. Потом је њихова служба за људске ресурсе нашим суграђанима упутила јавни позив за запослење, на који се одазвало чак 1.700 особа. Након провере способности, одабраће се они који задовољавају тражене критеријуме, који ће потом проћи тромесечну радну обуку, а онда потписати уговор о сталном запослењу. Просечна почетна месечна радничка нето плата у „Зопасовој” фабрици у нашем граду биће око 330 евра.

ЗА ИСТОРИЈУ

Од доласка „Зопаса” у Кикинду, барем у догледно време, не би било ништа да премијери две државе Александар Вучић и Виктор Понта у јесен 2014. нису отворили гранични прелаз Наково-Лунга. Овај, с правом можемо казати, историјски догађај последица је упорног инсистирања актуелне локалне власти предвођене Павлом Марковим код републичке Владе да се, након десет година мртвила, подигне рампа на некадашњем, опустелом, у коров зараслом, друмском малограничном прелазу, који, у новој категоризацији, сада има међународни статус. Подигнута рампа аутоматски је створила простор и за ширење бизниса из Румуније према нашој земљи. У први мах у оптицају је била варијанта да Кикинђани масовно иду на посао у Велики Семиклуш, али се у међувремену дошло до обострано повољнијег решења – да „Зопас” отвара погоне у Кикинди.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *