ЖИТЕЉИ ПЕРИФЕРИЈЕ У ПОЈАСУ ЛИВНИЦЕ ДОСАЊАЛИ ВИШЕДЕЦЕНИЈСКИ САН – ДА ЖИВЕ КАО САВ НОРМАЛАН СВЕТ

  • САДАШЊА ВЛАСТ ДРЖИ РЕЧ
  • Напредњаци испуњавају предизборно обећање, па ће до краја новембра улица Шумица и неколико околних сокака добити фекалну канализациону мрежу. Град у ову сврху до сада издвојио 34,5 милиона динара, а Покрајински секретаријат за пољопривреду, шумарство и водопривреду 10 милиона

 

Сви који живе у појасу старе индустријске зоне недалеко од Ливнице напокон су одахнули. Локална власт урадила је нешто што деценијама сањају: да живе као сав нормалан свет, с комуналним услугама којима располажу суграђани у центру града. Почетком августа силно су се изненадили, угледавши како, с моћним машинама, пристиже радна бригада „Градитеља НС“ са задатком да им изгради фекалну канализациону мрежу.

С разлогом су ови људи, махом радничка класа и пензионери, прекјуче у великом броју, уочљиво расположени, отворена срца дочекали градоначелника Павла Маркова, покрајинског секретара за пољопривреду, шумарство и водопривреду Вука Радојевића и нашег посланика у Скупштини Војводине Миленка Јованова. Коначно ће добити канализацију и тако се ослободити смрада из импровизованих септичких јама у својим двориштима, које им, од када знају за себе, учестало се преливајући, загорчавају свакидашњицу.

А гости дошли да се директно увере докле се стигло на градилишту у улицама Шумица, Милошевачки друм и Шумичино сокаче. Павле Марков, први челник Кикинде који је од Другог светског рата па наовамо званично посетио овај део града, а он то у последњих пет и по година учинио три пута, оран за причу у таквом амбијенту, пред домаћинима и новинарима рекао је да политичка реторика без конкретизације реченог не значи ништа.

О канализацији у сливу „Шумице“ деценијама се прича, често је то била тема сврставана у депо предизборних обећања. Прошли пут када сам био овде рекао сам, јасно и гласно, да је то веома сложен, али и скуп пројекат, који, као власт не можемо реализовати у прве две године мандата, већ касније када се стекну услови за то. И држимо се, као власт, онога што смо лане обећали. Ове године започета је изградња. Пројекат изградње фекалне канализације слива Шумица“ подељен је у два дела, а до краја наредне године завршавамо га у целости. То је, свакоме мора бити јасно, веома битна грађанска потреба људи који овде живе, за разлику од оних који станују у центру града, или на самом тргу, којима је најважније колика је, примера ради, проточност интернета…

Марков је додао да је локална самоуправа покренула акцију решавања најсложенијих комуналних инфраструктурних пројеката у нашој средини, попут планиране изградње фекалне канализције у сливовима „Железнички нови ред“ и „Стрелиште“. Тренутно је овај подухват у фази израде пројекта, до краја године сачиниће се конкурсна документација, а наредне године започели би радови.

Вук Радојевић је нагласио да је реализација пројекта фекалне канализације у сливу „Шумица“ најуверљивији показатељ квалитетне сарадње локалне власти у Кикинди са Покрајином, која је вољна да дреши кесу за све оно што је од виталног интереса за Кикинду. Апострофирао је, као што је то учинио и градоначелник, као кључног актера у таквој конструктивној двосмерној сарадњи, посланика Јованова.

Захваљујући изузетној сарадњи са Марковим и континуираној координацији са Јовановим, у прилици смо да дефинишемо с једне стране инвестиционе приоритете и да истовремено припремимо адекватну пројектно-техничку документацију. Тако смо урадили и у овом случају. Од формирања ове Покрајинске владе наш секретаријат је, с Кикиндом, реализовао водоводне и канализационе подухвате у вредности од 77 милиона динара, а вредност свих заједничких пројеката у вашем граду у последње две године је 162 милиона динара – казао је Радојевић, најавивши реализацију још једног значајног пројекта, за који је недавно потписан уговор између секретаријата на чијем је челу и Града Кикинде.

У питању је бушење и опремање два бунара на потезу „Шумица“, изворишту које опскрбљује Кикинду пијаћом водом. За сада је у функцији 10 бунара, од којих су неки дотрајали, па је неопходно благовремено предупредити сваку евентуалну могућност нестабилног водоснабдевања. Нови бунари обезбеђују додатних 60 до 70 литара воде у секунди, а биће у функцији будућег постројења за прераду пијаће воде. Укупна вредност овог заједничког пројекта је 25 милиона динара. Поменути покрајински секретаријат обезбеђује 17,5 милиона, а остатак Град Кикинда.


ГОТОВО И ПРЕ РОКА ?

 

Изградња канализације у улицама Шумица, Милошевачки друм, Шумицино сокаче и у делу Башаидског друма, поверена је фирми „Градитељ НС“, чији представник Славиша Паравиња обећава да ће посао сигурно бити успешно окончан у гарантованом року од 120 дана, односно до краја новембра. Није искључио могућност да то буде и нешто раније. Ради се планираном динамиком. Главни колектор је од 1.800 метара, док ће се секундарна мрежа, укључујући и кућне прикључке, простирати на 900 метара. Оно што овај подухват разликује од свих претходних је да је код нас први пут урађено технички изузетно захтевно утискивање челичне цеви пречника 560 милиметара испод пута у Светосавској улици ради спајања цевоводних деоница, а да се не оштећује коловоз.


БРИГА О ГРАДУ И ГРАЂАНИМА

Оно што је овде важно јесу две ствари. Прва се тиче локалне самоуправе, односно градоначелника Маркова, који делом показује да једнако брине о свим житељима Кикинде, односно да му није милија лакша варијанта управљања градом, а то је да се раде три улице око трга и нешто шминка около, него се труди да сви Кикинђани буду у једном уређеном месту који пружа основне услове за живот. С друге стране, имате прилику да видите како озбиљно раде локална и покрајинска власт када се делује у корист грађана, а не појединца. Ми смо бар имали прилике да видимо како се у град формално сливају стотине милиона динара, а да наши суграђани од тога немају ништа, али да зато појединци имају много. Ми сада потпуно другачију причу правимо, а то је да град и грађани имају користи. А да појединци имају користи само као грађани. И никако другачије – напоменуо је на градилишту у Шумици Миленко Јованов.


  • РЕКОНСТРУКЦИЈА ПЛАТОА КОД ГЛАДСКЕ
  • ЗАВРШЕТАК РАДОВА ДО НОВЕМБРА

 

Реконструкција пешачког простора око Гладске биће завршена до 1. новембра. Завршетком ових радова, поред реновираног платоа, биће уређена и кишна канализација, што ће решити дугогодишњи проблем накупљања кишнице након јачих падавина.

Радове на реконструкцији око 2000 квадратних метара пешачке стазе у Светосавској улици изводи зрењанинска фирма „Еко градња“. Како је објаснио градоначелник града Кикинде Павле Макров, вредност ових радова је око девет милиона динара.

Oвај пројекат радили смо заједно са Министарством за државну управу и локалну самоуправу. За два месеца биће све завршено и приведено намени. Пре неколико година ова тема је дошла на дневни ред. За нас је важан проблем, за становнике саме Галадске и за свакодневни живот суграђана. У питању је веома важна деоница тротоара, а центар града мора да изгледа у складу са оним што град јесте – поручио је градоначленик.

Како би спречили уништавање јавне имовине, по граду је почело постављање камера и према најавама градоначелника, у наредних неколико година видео-надзор биће постављен у Кикинди и свим селима на територији града.