ЗБОГ ЗАГАЂЕНЕ ВОДЕ ПРЕСТАЛО НАВОДЊАВАЊЕ

  •  „РЕНЏЕР” ЗАХТЕВА ЧИСТУ ВОДУ

 

Компанија „Кинђа – Алмекс” једно је од ретких пољопривредних предузећа које на северу Баната користи расположиве системе за наводњавање великих пољопривредних површина. Међутим, у време екстремно високих температура када је такозвани „ренџер” био најпотребнији, систем је на препоруку надлежних престао да ради јер се из дела канала, који припада систему ДТД, а црпи вода за наводњавање, ширио непријатан мирис уз велику количину пене. Директор предузећа Драган Малешевић одмах је реаговао:

Према првим проценама, штета ће бити велика и плашим се да ће се мерити милионима. Више ме брине шта ће бити наредних сезона, него колика је штета причињена ове године због недостатка наводњавања. Изглед воде, као и непријатан мирис одмах су нам указали да престанемо са наводњавањем из канала – рекао је Малешевић.

Надлежни у компанији „Кинђа – Алмекс” у Кикинди позвали су стручњаке из Завода за јавно задравље Кикинда.

Вода коју смо узорковали са одређеног дела садржи веома велики број фекалних бактерија, као и низ других фактора који указују на органско загађење. Закључили смо да је вода таквог квалитета да је наводњавање неизводљиво – потврдила је др Сања Брусин Белош из кикиндског Завода за јавно здравље.

Како би се случај решио до краја, на терен су изашли представници Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине” и „Горњи Банат”, као и лабораторијски стручњаци који су узели узорке, а резултате ће благовремено послати надлежнима.