ЗАВРШЕНИ КАПИТАЛНИ ПРОЈЕКТИ У ИЂОШУ И НОВИМ КОЗАРЦИМА

  • ЗНАЧАЈНА УЛАГАЊА У СЕЛА
  • Градоначелник Кикинде Павле Марков, уверио се у значај реализованих пројеката у Иђошу и Новим Козарцима и у сусрео сa мештанима двају села

 

Захваљујући средствима обезбеђеним из буџета Града Кикинде добар део планираних радова за ову годину у сеоским месним заједницама већ је и завршен. Поред улагања у путну инфраструктуру, завршени су и поједини грађевински радови, као и послови на уређењу села.

Тим поводом градоначелник Кикинде Павле Марков посетио је у среду Нове Козарце.

Завршили смо лепу целину инвестиција у Новим Козарцима и сада се окрећемо наредним, да видимо које су то најважније и најпотребније ствари неопходне за Козарчане. Већ видимо сада да то нису нека велика улагања и превелике потребе, јер село је полако дошло на ниво да представља лепо место за живот – рекао је Марков.

У току ове године у Новим Козарцима завршена је комплетна реконструкција улице Краља Петра Првог. Такође, реконструисан је вртић, Улица Генерала Драпшина је асфалтирана, а више од 90 одсто радова на изградњи капеле на гробљу су завршени.

Како је објаснио председник Месне заједнице Нови Козарци Драгољуб Ћосић у овој години урађено је више него деценијама у назад.

Самим тим што је градоначелник већ четврти, пети пут ове године овде, а како имам сазнања од осталих колега исто тако и у другим селима, значи да се велики значај придаје селима напокон, јер села то заслужују. Ове године урађено је и више него што је очекивано. Први пут се десило, колико се бавим јавним послом, да нису проблем средства да се асфалтира још једна улица у Новим Козарцима, већ то што извођачи немају времена – рекао је председник МЗ Нови Козарци и додао да ће наредна улагања бити усмерена најпре у каналску мрежу.

Обилазећи радове у Месној заједници Иђош градоначелник Марков истако је да управо они представљају видљиве ефекте одржавања седница Градског већа у селима.

У брзом року испуњавамо жеље грађана и решавамо неке од њихових проблема. Што се тиче Иђоша приметно је да су последњих годину дана почела значајна улагања. Овом приликом договорили смо се око будућих приоритета и свакако да нас, по свему судећи, очекује успешна година и да ћемо у кратком временском периоду успети да Иђош извучемо из замрлости – рекао је Марков.

Када су  у питању планирани радови за ову годину у Иђошу, реконструкција православне цркве у селу проводи се крају, Улица Јована Ђурђулова асфалтирана је у дужини од око два километара, Улица Јована Поповића у дужини од око 250 метара, као и Улица Косте Кљајића. Пут који спаја улице Жарка Зрењанина и Миливоја Оморца насут је туцаником, а тренутно се одвијају радови на изградњи отресишта за тракторе на улазима у село у Партизанској и Косте Кљајића улици, као и стазе која се протеже целом дужином гробља и спајаће улице Миливоја Оморца и Јаше Томића. Започети су радови на изградњи радне зоне, где су уређени приступни путеви.

Председник МЗ Иђош Миодраг Команов истако је да су многи проблеми у селу решени, да је много тога урађено, али да неће ту стати.

Решаваћемо у будућности још много проблема који нас чекају. Ми за то већ ставрамо планове, правимо простор за будуће радове. Неки од приореитетних послова у овом селу су да се обезбеди простор за омладину, а мештанима села простор за организовање разних догађаја. Простор за то имамо, имовинско стање тренутно решавамо, тако да у неком бдућем периоду ћемо вероватно и то успети да решимо. Такође, један од приоритетнијих послова су и отварањ јаслица у обданишту – рекао је Команов.

Узимајући у обзир да ће се у Иђошу ове године родити више од 20 беба, што је скоро дупло више у односу на вишегодишњи просек, у плану је да се наредне године у селу оформи јаслено одељење у вртићу. Како каже Команов, неопходно је изградити и дечје игралиште, јер тренутно га у селу нема.


НОВИ СЈАЈ У ВРТИЋУ „ШИЉА“

Вртић „Шиља” у Новим Козарцима у потпуности је реконструисан, што је допринело унапређењу услова за боравак деце, њиховог даљег раста и развоја. Реконструкција вртића представља наставак десетогодишње сарадње компаније НИС и Кикинде, која се спроводи у оквиру програма „Заједници заједно”.

Према речима градоначелника Маркова препорука и жеља Градске управе јесте да се посебан акценат стави на финансирње сеоских месних заједница.

Сматрамо да је то важно, с обзиром на то какве проблеме имају наша села и са којим финансијским ограничењима се сусрећу. Из тог разлога смо препоручили да ова средства дођу на она места где ми не можемо до краја да испратмо темпо реконструкције – рекао је Марков.

Више од два милиона динара уложено је у комплетну реконструкцију спољашњости зграде, као и реновирање дела унутрашњости вртића.

Директорица ПУ „Драгољуб Удицки” Светлана Милић изразила је захвалност НИС-у на добијеним средствима и додала да се подједнако улаже и у приградске и градске вртиће.

ПУ „Драгољуб Удицки“ има скоро 1550 деце, док вртић „Шиља“ похађа 35 најмлађих мештана, подељених у две васпитне групе.