ВОЗАЧИ, ОПРЕЗ!

У РАД ПУШТЕН НОВИ СЕМАФОР

Семафор на углу улица Змај Јовине и Михајла Пупина у среду је пуштен у рад

Једна од такозваних „црних тачака“ на територији града раскрсница улица Јована Јовановића Змаја и Михајла Пупин од јуче је знатно безбеднија за све ученсике у саобраћају. На иницијативу грађана и у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја и Саобраћајне полоције, на поменутом месту постављен је семафор. Градоначелник Никола Лукач и начелник СБО Мирослав Дучић са сарадницима уверили су се у квалитет обављеног посла. Фирма „Тим воркс“ је извела радове , а Владимир Радновић из ове компаније истакао је да је реч о паметном семафору новије генерације који је опремљен са четири сензора.

-Сензори прате фреквенцију саобраћаја на раскрсници, односно детекцију возила, класификују их и броје. У зависности од броја возила постоји могућност да семафор прилагоди токове зеленог светла у односу на правце. Може да се обави и класификација саобраћаја колико има аутомобила, камиона аутобуса, пешака. Корист оваквог система је у томе да се смањује чекање возила на црвеном светлу, а у ноћним условима ради се прекатегоризација саобраћаја – појаснио је Радновић.

Семафор има могућност да пропушта возила Хитне службе, уколико су опремљени ЏПС-ом. Када возило дође до раскрснице, имаће зелено светло и неће морати да се задржава. Никола Лукач додао је да је један од приоритета локалне самоуправе што већа безбедност свих учесника у саобраћају.

Ова раскрсница је једна од најфреквентнијих у граду и сада је безбедност свих учесника у саобраћају знатно боља. У овом делу града било је доста саобраћајних незгода, а ни прегледност није била најбоља. Семафор је у непосредној близини будућег шопинг центра у Микронасељу. Очекујемо да у наредних месец дана буде постављен још један систем за мерење брзине возила на семафору, на углу улица Милоша Великог, Стевана Сремца и Синђелићеве, за шта ће Град и Покрајина издвојити 12 милиона динара. Систем за мерење брзине возила поставиће се и у зони Школе „Јован Поповић“ у Улици Краља Петра Првог, а до краја године у плану је да се постави успоривач саобраћаја у зони школе у Накову открио је Лукач.

У радове је уложено 5,2 милиона динара, од чега је 2,7 милиона добијено на конкурсу Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, а остатак новца обезбеђен је из градског буџета.

МАРИНИ ИСПУЊЕНА НОВОГОДИШЊА ЖЕЉА

Постављање семафора на углу улица Змај Јовине и Михајла Пупина била је и новогодишња жеља девојчице Марине коју је написала и убацила у Кутију жеља.

Интересантно је да је девојчица Марина пожелела од Деда Мраза светлосну сигнализацију управо на овом месту како би могла сама да иде у школу. Градски Деда Мраз јој је испунио жељу – напоменуо је радоначелник Лукач.