ВИСОКО ПРИЗНАЊЕ САВЕТА ЕВРОПЕ СТИГЛО У НАШ ГРАД

  • КИКИНДА НОСИЛАЦ „ПЛАКЕТЕ ЧАСТИ“
  • „Плакета части“ поред потврде рада, граду добитнику доноси и бројне бенефите

 

На основу одлуке Парламентарне скупштине Савета Европе, добитник „Плакете части“ за 2020. годину је Град Кикинда. У питању је трећа по рангу награда коју додељује Савет Европе, а Кикинда је једини град у Србији који може да се похвали овим признањем.

Добијање „Плакете части“, према речима градоначелника Кикинде Павла Маркова, представља прави показатељ свега што је Град учинио током претходних година.

Ми смо веома задовољни. Надамо се да ћемо знати да искористимо саму награду. Она је потврда нашег рада, поруке коју шаљемо из Кикинде, наше интернационалне сарадње, поштовањa европских вредности и присних односа са нашим побратимљеним градовима – рекао је градоначелник честитајући свим суграђанима добијање „Плакете части“.

Марков сматра да је добијено признање потребно посматрати и са економске стране, те да је важно искористити имиџ који Кикинда тренутно има у Европи и институцијама Савета Европе.

Највећа економска сарадња Србије, па тако и Кикинде, јесте са Европском унијом. Свакако да сада, за све инвеститоре који желе да дођу у наш град, као и оне који желе да живе у нашем граду, добијање признања представља праву потврду да имају где да дођу и да имају место где могу да формирају своју будућност – истакао је Марков.

Уручење „Европске плакете части“ биће организовано у Кикинди током лета, када ће челници Града угостити високе представнике Савета Европе.

ПРЕТХОДИЛА ЗАСТАВА И ДИПЛОМА ЕВРОПЕ

Овом признању претходила је „Застава части“, која је Кикинди уручена 2018. године, док је „Европска диплома“ у наш град стигла 2017. године. Наредно и последње признање које додељује Савет Европе јесте „Европска награда“.

КИКИНДА У АСОЦИЈАЦИЈИ

Добијањем европских признања, Кикинда је сврстана у Асоцијацију више од 300 градова, чији се представници сусрећу на окупљању сваке године, када се остварује сарадња, размењују искуства, креирају заједнички пројекти. Овакву прилику за остваривањем директних контаката немају ни многи већи градови.