УЗ ПРИМЕНУ ЕПИДЕМИОЛОШКИХ МЕРА ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА

  • У КЛУПЕ СА МАСКАМА

 

  • Надлежни најављују будно праћење епидемиолошке ситуације, од које ће зависити примењени модел наставе. Од 4500 ученика, у кикиндским школама 450 првака

 

Нову школску 2021/2022. године на територији града Kикинде уписало је 4500 ученика, од којих је 450 по први пут село у ђачке клупе. У свим школама настава је почела редовно, часови трају 45 минута, а групе су комплетне. Међутим, епидемиолошка ситуација диктираће даљи ток рада.

Већих епидемиолошких проблема на почетку немамо и надамо се да ће тако и остати. Имали смо низ састанака на којима смо са преставницима Министарства, начелницима Школске управе, Завода за јавно здравље договорили све кораке које ћемо предузимати у наредном периоду. Родитељи и ученицима могу да буду мирни. Епидемиолошка ситуација пратиће се на дневном нивоу и у случају да било какве промене морамо да начинимо, радићемо у интересу деце – рекао је Тихомир Фаркаш, председник Актива директора основних школа.

Осим обавезе ношења маски и појачане хигијене, овогодишње прво  септембарско јутро чинило се сличним свим претходним. Прваци заинтересованих погледа и родитељи поносног става заједно су сачекали прво звоно. Основношколско образовање у ОШ „Жарко Зрењанин“ започело је 70 деце, а учитељица Аница Шаргин Њагрић пожелела је добродошлицу својој десетој генерацији.

У мом разреду имам 23 ученика. Одушевљена сам децом. Радосно и са осмехом су дошли у школу, веома су били спремни и већ су показали прва знања. Цртали смо на тему моја играчка, а на првом часу смо слушали химну Боже правде, упознали се са заставом Србије, добили смо и бојанку и за домаћи задатак треба да је обоје – испричала је учитељица.

Септембар и нова школска година свечано су почели и у ОШ „Фејеш Kлара“, где је ове године уписано 27 првака, од којих ће 21 дете наставу похађати на српском, а шесторо на мађарском језику. Kолектив ОШ „Братство Јединство“ у Банатској Тополи је, такође, спремно дочеко нову школску годину и пожело успешно школовање свим ђацима, којих је у тој школи 45.

Имамо два комбинована одељења, први и трећи разред и други и четврти. Ове године имамо осам првака, што је за пет више него претходне године. За нас је то значајан напредак. Надамо се да ће да тај тенд у будућности наставити да се дешава. У свим сеоским срединама приметно је опадање броја ђака у последњих десетак година, чак и за 50 одсто – објаснио је Владимир Дејановић, директор ОШ „Братство јединство“.

Срећан почетак школовања ђацима првацима у Банатској Тополи, у ОШ „Славко Родић“ у Банатском Великом Селу, ОШ „Фејеш Kлара“ и ОШ „Жарко Зрењанин“ у Kикинди пожелели су градоначелник Kикинде Никола Лукач, чланица Градског већа задужена за културу и образовање Милена Живков и чланица Градског већа задужена за националне мањине, родну равоправност и бригу о породици Рамона Тот. Они су том приликом ученицима уручили пригодне поклоне у виду школског прибора, а исте су добили и ђаци у свим другим основним школама на територији града Kикинде.

У Kикинди и околним селима све је спремно за успешан почетак нове школске године. Први септембар је дан ком се највише радују ђаци и просветни радници и ми смо им пожелели леп почетак школовања. Надамо се да ће ова школска година бити боља него претходна. Часови трају 45 минута после дуго времена и надамо се да ће деца што лакше похађати наставу за време пандемије – рекла је Милена Живков.

У зависности од развоја епидемиолошке ситуације модели наставе ће се прилагођавати у свакој локалној самоуправи појединачно, а које ће по броју нових случајева ковид-19 бити смештене у црвену, жуту и зелену зону. Први модел наставе подразумева непосредну наставу у школи за све ученике. Други модел је „комбиновани“ и подразумева да ученици 7. и 8. разреда, као и средњошколци, један дан имају онлајн а други дан непосредну наставу. Трећи модел одржавања наставе подразумева онлајн наставу за средње школе, а за основце комбиновану наставу са часовима од 30 минута.

 

Валентина Сандић – Први дан у школи ми је супер. Најлепше ми је било када смо се сви упознали. Имам пуно нових другара. На првом часу смо рецитовали и певали, а ја сам изрецитовала своју песму о тетки, а онда смо цртали.

 

Лука Милошев – У школи ми је најлепше другарство. Знам већ да читам и пишем, а учитељица нам је рекла да ћемо учити о Светом Сави, Николи Тесли и другима. Највише се радујем што ћу учити математику и што ћемо имати физичко.

 

Јована Бујанић – Јако ми је лепо у школи. Највише ми се свиђају лепи радови у учионици и учитељица ми се много свиђа. Знам да читам и пишем и радујем се што ћу још много тога научити.