УРУЧЕНИ УГОВОРИ ПО НЕКОЛИКО КОНКУРСА ГРАДА

  • ДИРЕКТНА ПОМОЋ ПОЉОПРИВРЕДИ
  • Локална самоуправа помогла опремање и рад на десетине пољопривредних удружења, земљорадничких задруга и пчелара. Фонд за ове намене биће још већи, најавио градоначелник Павле Марков

 

Јуче су у Градској кући уручени уговори представницима 27 удружења грађана, пчелара и пољопривредних произвођача. Њима је по основу поднетих пројеката из градског буџета укупно расподељено више од седам милиона динара. Пројекти су се односили на набавку опреме за пољопривреду, екологију и организовање гастрономских манифестација.

Градоначелник Павле Марков указао је на значај оваквих конкурса у којима локална самоуправа има могућност да директно помогне развој овдашњих пољопривредних произвођача.

Трудимо се да сваке године издвојимо средства за праву помоћ нашим пољопривредницима. Ми не можемо да се бавимо великом политиком, али можемо да покушамо да оснажимо локалне пољопривреднике и удружења у ономе чиме се баве – рекао је Марков и нагласио да се према добијеним извешајима потврђује да jе новац на претходним конкурсима уложен у праве сврхе, због чега ће се градска власт трудити да и фонд за ове намене из године у годину повећа. С тим у вези, пољопривредници су позвани да прате конкурсе које спроводи локална самоуправа и на њима учествују са квалитетним развојним пројектима.

Укупно је у градском буџету за развој пољопривреде планирано 12, 6 милиона динара. Члан Градског већа Имре Кабок рекао је да се преостали износ са ове ставке пољопривредницима исплаћује по основу осигурања усева, бушење бунара, сточарима за осемењавање крава и друге накнаде предвиђене локалним планом мера.


ЗАДРУГЕ, ЛОВЦИ, РИБОЛОВЦИ…

За набавка механизације и опреме за сетву, садњу, заштиту биља и наводњавање/одводњавање за воћарску и виноградарску производњу средства су додељена: Ловачком удружењу „Зец- Руско Село“ (120.000), Удружење љубитеља приводе-„Клуб Лагуна“ Б.В. Село

(119.974), УПП „Банатска Ленија“(115.000), Удружење виноградара и винара „Шасла“ Иђош (111.917), Спортско удружење риболоваца „Златни караш“ (100.215), Удружење за екологију „Девет грла“ Мокрин (108.209), Ловачко удружење „Велебит-Б. В. Село“ (119.755), Ловачко удружење „Фазан-Нови Козарци“ (100.896) и Удружење спортских риболоваца „Шаран“ Кикинда (120.000).

За набавку опреме средства су одобрена и Зем. задрузи „Житопромет“ Кикинда (105.600) и УП „Аграриа“ Руско Село (105.600). Пет удружења пчелара биће суфинансирано укупним износом од 434.000 динара.


МАНИФЕСТАЦИЈЕ

На конкурсу за суфинансирање традиционалних манифестација из области гастрономије и туризма учествовало је 12 удружења. Њима је за пројекте одобрено укупно 873.000 динара.