У ПОНЕДЕЉАК ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА ЗА ОСНОВЦЕ И СРЕДЊОШКОЛЦЕ

  • НАБАВКА УЏБЕНИКА НАЈВЕЋА СТАВКА
  • Нова школска 2019/2020. година почиње за пет дана. Опремање школараца за 2. септембар у јеку, а најосетније је у новчаницима родитеља

 

Кикинђанка Барбара Вашалић са својом ћерком, ученицом трећег разреда основне школе, спремно дочекује 2. септембар и почетак нове школске године. Како је рекла, иако цене књига и пратећег прибора из годину у годину расту, труди се да детету купи што квалитетније ствари потребне за школу.

Ове године, као и протекле две, заједно са ћерком сам се радовала куповини нових књига и свега потребног за нову школску годину. Бака и дека често обрадују своју унуку, што су учинили и уочи овогодишњег септембра. Овај „трошак“ дешава се једном годишње, тако да, колико год да трпи буџет, толико и прође све то неосетно – објаснила је мајка деветогодишње Саре.

У припреми деце за нову школску годину највећи удео у трошку заузимају уџбеници. Цене уџбеника за ниже разреде основне школе, у зависности од издавача и потребних наслова у комплету, крећу се између седам и осам хиљада динара, док су књиге ученика виших разреда нешто скупље. Према речма Јована Богосављева, запосленог у Службеном гласнику, најскупљи су уџбеници за седми разред и цена комплета креће се између 11 и 13 хиљада динара.

Јован Богосављев.

У Службеном гласнику цене су исте као и код издавача. Кренули смо благовремено са набавком уџбеника, односно од краја прошле школске године и ситуација је добра. Ђаци који крећу у други и шести разред морају да купе нове књиге, јер се мењао план и програм наставе за ову годину. Када су остали разреди у питању, родитељи се сналазе. Потребне уџбенике које не успеју да нађу половне, купују нове – рекао је Јован Богосављев.

СТР „Фамилија“ у Кикинди већ две деценије бави се откупом и продајом половних школских књига. Власница радње Бранислава Ћирић рекла је да је потражња половних књига превазилази понуду, што је вишегодишњи случај.

Има пуно издавача на тржишту и свака школа има своју комбинацију комплета, али некако успевамо да задовољимо бар део потреба. Прошлогодишња реформа односила се на први и пети разред, док је ове године то случај за други и шести разред. То значи да књиге за шести разред нити откупљујемо нити продајемо, а пети смо препродавали само ако су у питању издања из 2018. године. Самим тим смо ограничени понудом, јер смо књиге могли да узмемо само од једне генерације – објаснила је Бранислава Ћирић и додала да је откупна цена књига за основну школу у њеној радњи као и ранијих година сто динара, док је продајна 180 динара. У СТР „Фамилија“ уџбеници за ниже разреде основне школе узимају се на поклон и поклањају се даље коме су потребне.

Уџбеници јесу највећа ставка, али опремање ђака за почетак нове школске године подразумева и набавку торбе, свесака, штилорке, оловки, шестара и другог. За набавку потребног прибора треба издвојити још око пет хиљада динара.