У ПОНЕДЕЉАК, 3. СЕПТЕМБРА, ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА

  • ПОКЛОН ЗА СВАКОГ ПРВАКА
  • На територији Кикинде први пут у школске клупе село 462 ђака првака. Локална самоуправа обезбедила им поклон-пакете са свескама, бојицама и распоредом часова

Око 3.800 ученика са територије града Кикинде поново је село у школске клупе 3. септембра, а за њих 462 то је био први сусрет са школом и обавезама које она доноси. Основна школа „Јован Поповић“ ове године уписала је 35 нових ђака, распоређених у два одељења.
Једна од њих је и Вишња Новаковић, која је врло усхићено дочекала први дан школе.

Лепо ми је овде, учитељца је лепа. Познајем већ неке другаре, а знам већ и нека слова да напишем. Данас смо добили свеске, бојице, блокчић, распоред часова – рекла је она.
Александар Штевин у понедељак, 3. септембра, постао је ученик Основне школе „Глигорије Попов“ у Руском Селу. Први дан школе провео је у клупи са другарицом Милом Ћук.

Познајем све другаре из разреда и лепо ми је овде. Радујем се што сам кренуо у школу. Нучићу да читам и пишем – рекао је овај ђак првак.

Осим ђацима и родитељима, први дан школе сваке године представља узбуђење и просветним радницима. Учитељици Снежани Перовић ово је осма генерација првака.

Увек се осећам пријатно и усхићено када имам прваке, иако имам тридесет година радног стажа. Они ме подмладе. Ове године имам 17 ученика. Све је занимљивије сада због информационих технологија, а и деца су раније била другачија, сада су отворенија и стварно су деца по мери – рекла је учтитељица.

За све ђаке прваке Градска управа обезбедила је пригодне поклоне у виду школског прибора, а председница Скупштине града Кикинде Станислава Хрњак и члан Градског већа Миодраг Булајић првог дана школе посетили су прваке у Основној школи „Јован Поповић“ и ОШ „Глигорије Попов“.
Како је рекла председница Скупштине Станислава Хрњак, све школе су нову школску годину дочекале спремно.

На једном смо добром и озбиљном путу да све школе које раде на територији нашег града буду на виосоком нивоу. Имамо јако добре капацитете и ми ћемо се што се тиче образовања развијати даље у више смерова. Свим првацима желим срећу у раду и свом развојном путу, родитељима стрпљење, подршку, добру енергију и здравље, а нашим колегама и колегиницама запосленим у образовању да промовишу свој рад и своје резултате, јер они то маестрално раде – поручила је Станислава Хрњак.
Председница Скупштине истакла је и да сваке године у договору са активом директора основних и средњих школа Град инвестира у објекте образовања.

Оно што је наша обавеза, а оно што смо показали и доказали у претходним годинама јесте да локална самоуправа мора да брине о свакој школи и заиста смо се трудили максимално да сваке године свака школа буде у што лепшем и што бољем амбијенту – рекла је она.
У ОШ „Глигорије Попов“ у Руском Селу у оквиру инвестиционог одржвања, према речима директора Маријана Ђурасовића, највећи радови подразумевали су реконструкцију тоалета.

Половина тоалета је била затворена, јер су били потпуно нефункционални. У сваком тоалету само је један радио. Захваљујући средствима Града у износу од четири милиона сада је школа потпуно спремна за рад – рекао је директор.
У ОШ „Глигорије Попов“ има укупно 157 ђака, од тога 22 првака који наставу похађају на српском и мађарском језику. Поред тога, у школи се спроводи и програм образовања одраслих „Друга шанса“, који похађа око 80 ученика.

МИЛИОНСКА УЛАГАЊА

Све образовне институције летњи распуст искористиле су да уреде школски амбијент и унапреде услове рада. Тако је ове године средствима Града, између осталог, у Техничкој школи урађена расвета, у ОШ „Јован Поповић“ последња фаза санације фасаде са унутрашње стране, док је овогодишња инвестиција замене крова у ОШ „Фејеш Клара“ највећа и износи девет милиона динара.