У НАКОВУ ПОСАЂЕНО 1400 САДНИЦА СИБИРСКОГ БРЕСТА

  • УМЕСТО ДЕПОНИЈЕ НИКЛА ШУМА
  • У оквиру акције јесењег пошумљавања, на месту где се до скоро налазила дивља депонија у Накову, посађено је око 1400 четворогодишњих садница сибирског бреста

 

Дивља депонија у Накову, која је некада била распрострањена и на шест хектара, више не представља проблем мештанима, нити има негативан утицај на животну средину. Наиме, ове године уклоњено је смеће са последњег хектара, а на тој површини засађено је дрвеће. Пошумљавање је реализовано у оквиру редовне акције коју спроводи Градска управа. Градоначелник Кикинде Павле Марков истакао је да је један од приоритетних циљева Градсек управе очување животне средине. У прилог томе навео је податак да је у претходне три године засађено око 50.000 садница на територији Града Кикинде.

Наравно, овакав резултат неће вредети ако се две ствари не ураде. Пре свега, да се утиче на свест наших сурађана да не уништавају своју околину, а што се тиче Градске управе, да у наредним годинама настави оваквим темпом. Уколико се то испрати, врло брзо ћемо доћи до виског нивоа развијености оваквих пројеката и унапређења животне средине – рекао је Марков.

Чишћењем последњег хектара сметлишта и садњом шуме, створени су предуслови за реализацију визије председника Месне заједнице Наково Милана Мајсторовића.

На ових шест хектара површине размишљамо да направимо спортско-рекретаивни центар, где је непримерено да се налази депонија у близини. Покушаћемо да то уредимо и да буде излетиште не само за Наковчане, него и госте са стране – рекао је Мајсторовић.

Радове пошумљавања неадашње дивље депоније изводе запослени у фирми „Викумак“ из Иђоша. Представник фирме Радивој Лагунџин објаснио је да су се одлучили за саднице сибирског бреста због услова који владају на том терену.

Једино су се ове саднице показале као отпорне на теренима где је недостатак плодне земље. Сибирски брест је познат као дрво које последње опстаје у пустињи. Отпоран је сушу. У телу депоније посађено је у размаку четири пута четири метра, а око целе депоније посађена је жива ограда да бисмо спречили даље бацање смећа – рекао је Лагунџин.

Градска управа покренула је акцију постављања контејнера по селима, где мештани могу да одлажу кабасти отпад, који се касније транспортује до регионалне депоније. Циљ ове акције је спречавање настанка нових депонија, као и смањење средстава које се на годишњем нивоу троше на санирање новонасталих сметлишта.