У КИКИНДИ ЗАПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ

  • МАСОВНА ИМУНИЗАЦИЈА
  • Вакцине кинеског произвођача „Синофарм“ први добили најстарији суграђани у просторијама Дома пензионера

 

Масовна имунизација грађана који су се пријавили за вакцину против ковида-19 почела је јуче, 20. јануара, вакцином „Синофарм” кинеског произвођача. Пункт за вакцинацију отворен је у просторијама Удружења пензионера у Улици Војводе Путника 38, а вакцине су најпре добили пријављени суграђани старији од 70 година. Прво јутро имунизације протекло је у реду и у складу са планираним и припреманим активностима, потврдила је главна сестра Дома здравља Мира Пећанац.

Радимо по списковима које смо добили од е-управе. Пацијенти су заказивани на десет минута и истовремено се ради на два пункта, где лекар прегледа, а сестра вакцинише. Пацијенти морају да потпишу сагласност, где се траже подаци о пацијетну и олакшало би нам када би пацијенти припремили личну карту и здравствену књижицу пре него што уђу. После имунизације препорука је да пацијент остане пола сата, како бисмо могли да га пратимо, након чега могу да иду – објаснила је главна сестра.

Услов за примање вакцине против короне је да заинтересована особа има више од 18 година, да није алергична на неку од компоненти вакцине или да хронично обољење код пацијената који их имају није у погоршању. Лекар који прегледа пацијента на пункту за имунизацију процениће да ли ће особа тог дана моћи да се вакцинише или ће је евнтуално мало одложити. Дом здравља организовао је четири екипе које раде на пункту за вакцинацију, потврдила је директорица ове здравствене установе др Биљана Марковић.

Успели смо да се организујемо, било је мало тешко, јер још увек имамо ковид амбуланте које раде и лекаре који су искључиво тамо. На пункту за имунизацију радиће две екипе преподне и две екипе послеподне, а уколико постоји потреба и ако су велике гужве, спремни смо да организујемо још једну екипу – рекла је директорица Дома здравља.

За Севернобанатски округ пристигло је 1890 доза Синофарм вакцине против ковида-19, од чега је за град Kикинду намењено 990 доза. Имунизацију пријављених грађана организује локална самоуправа у координацији са Домом здравље, уз надзор Завода за јавно здравље. Kако је истакла диркторица ЗЗЈЗ др Сандра Радловић, сви грађани који желе, биће и вакцинисани, било да су се пријавили преко портала е-управе, телефонским путем и лично.

Суштина је да никога нећемо вратити. Свакоме ће бити пружена прилика ко испуњава медицинске услове за имунизацију. Ово нису једине количине вакцина које су стизале у наш град. Свакако да уколико буде потребе, биће набављено још вакцина. Пресудно је то што су вакцине стигле, јер једино вакцинацијом можемо да победимо ову болест, ставимо тачку на причу о корони и да се вратимо нашем уобичајном животу пре вируса ковид-19 – истакла је др Радловић.

Техничку подршку здравственим радницима у спровођењу имунизације пружио је Град Kикинда. Kако је најавио градоначелник Kикинде Никола Лукач, биће организован позивни центар, а запослени у локалној самоуправи биће дежурни на пункту за вакцинацију. Лукач је позвао грађане да се пријаве за имунизацију.

Ово је једини начин да потпуно изађемо из пандемије, да стекнемо колективни имунитет на ову пошаст која нас је омела у нашим плановима током прошле године. Вакцина је једини начин да заједно победимо ову болест. И ја сам се пријавио за вакцинацију и када дође мој ред, када ме позвоу, одазваћу се вакцинацији – потврдио је градоначелник.

Грађани који желе да приме вакцину против вируса корона могу да се пријаве на порталу е-управе, где попуњавају једноставан упитник у коме уз личне податке могу да наведу и коју вакцину из понуде желе да приме. Такође, пријављивање за вакцинацију могуће је и телефоном позивног центра на број 0800/222-334.

 

БЛАГЕ НУСПОЈАВЕ ВАКЦИНЕ И НАЈЧЕШЋЕ

Kако је објаснила др Сандра Радловић, директорица Завода за јавно здравље, „Синофарм” вакцина направљена је по старој технологији и представља инактивисан, односно умртвљен, вирус. – Сличне вакцине овој смо сви примали као деца и наша деца су их примала. Вакцина није безебедна сто одсто, као ниједан лек који је пуштен у промет. Постоје одређене нуспојаве које могу да се десе после апликовања вакцине. Оне које су честе свакако су и благе, а то је бол, црвенило на месту убода вакцине као и температура до 37,5 степени. Не можемо да знамо да ли ће се јавити нежељене реакције, очекујемо их, али се надамо да их неће бити – рекла је директорица Завода за јавно здравље.