У КИКИНДИ У ТОКУ 36. МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ У ТЕРАКОТИ

  • УМЕТНИЦИ, ДОБРО ДОШЛИ!

До сада је на Интернационалном симпозијуму „Тера” учествовало више од 260 вајара из 36 земаља са пет континената. Ове године на „Тери” поред вајара из Србије присутни уметници из Латинске Америке, Италије и Русије

Изложбом скулптура насталих на прошлогодишњем сазиву, у Кикинди је у петак званично отворен 36. Интернационални симпозијум у теракоти „Тера”. До краја јула, у Атељеу „Тера”, ствараће шесторо иностраних и домаћих вајара. Гости овогодишњег сазива су Карен Махер из Перуа, Тагир Субханкулов из Русије, Илија Шошкић из Италије и Игор Смиљанић, Драган Војводић и Давор Дукић из Србије. У име локалне самоуправе, учеснике 36. сазива „Тере”, али и поштоваоце уметности, на отварању изложбе, поздравила је помоћница градоначелника Станислава Хрњак. Она је оценила да „Тера” већ деценијама инспирише вајаре из целог света, и изразила уверење да ће учесници овогодишњег сазива успети да у глини отелотворе своје уметничке идеје:

Озваничили смо почетак симпозијума, али је веома важно што ћемо ускоро отворити и Музеј „Тера”. Тамо ће бити изложен значајан број скулптура насталих на претходним сазивима. Већ од јесени, овде ћемо имати и истурено одељење новосадске Академије уметности– рекла је она и нагласила да „Тера”и даље може да рачуна на подршку надлежног министарства и локалне самоуправе.

До сада је на Интернационалном симпозијуму „Тера” учествовало више од 260 вајара из 36 земаља са пет континената:

Овогодишње учеснике још нисмо одвели да виде како ће изгледати будући музеј. Верујем да ће бити импресионирани његовим изгледом. Радови добро напредују – потврдио је Слободан Којић, директор Центра за ликовну и примењу уметност „Тера”.

Симпозијум ће ове године пратити фестивал „Тера вива” којим су обједињени једнодневни фестивали који су ранијих година били пратећи програм – „Тера акустика”, „Тера битс и мултимедија”, „Тера класика” и „Тера поетика”. Циљ фестивала је афирмисање и ангажовање дигиталних технологија у презентацији локалне културно-уметничке баштине, као и презентација фундуса уметничке грађе кроз различите облике мултимедијалних форми. „Тера поетика” одржана је 10. јуна, када је представљен књижевни опус Душана Радака. „Тера акустика” биће одржана 14. јула где ће наступити музичари из Кикинде, Беграда, Зајечара и Ријеке. „Тера битс и мултимедија” заказана је за 15. јул, а наступиће ди-џејеви из Кикинде, Крагујевца и Новог Сада као и студенти нових медија са ФЛУ из Новог Сада. На овој вечери представиће се и учесници Симпозијума. За 20. јул предвиђена је „Тера класика” у оквиру које ће наступити камерни гудачки састав Панонија, као и класични и савремени композитори.


ТРГ ПРЕТВОРЕН У ГАЛЕРИЈУ

Као и сваки пут, отварање Симпозијума прилика је да се на Градском тргу изложе скулптуре великих формата насталих на претходној „Тери”. Годишњу изложбу са 35. Симпозијума чине скулптуре Јуко Хихара из Јапана, Игора Антића из Француске, Варола Топача из Турске, Гражине Шимала-Волињске из Пољске, Драгана Рајшића и Марка Црнобрње из Србије.