У КИКИНДИ РАСТУ НАЈДУЖЕ, А У ЧУРУГУ НАЈТЕЖЕ ЛУДАЈЕ

  • МЕРЕЊЕ ГИГАНТСКИХ ПЛОДОВА НА 35. „ДАНИМА ЛУДАЈЕ“
  • Душан Јанков из Чуруга и Горан Лазић из Кикинде победници 35. „Дана лудаје“. Досадашњи рекорди нису оборени, а програм манифестације био је прилагођен епидемиолошкој ситуацији

Готово половина успеха у узгајању џиновске лудаје лежи у одабиру семена, односно избору добре генетике, док је за остварење њеног пуног потенцијала заслужна умештност, знање и посвећеност произвођача, објаснио је Душан Јанков, победник 35. „Дана лудаје“ у категорији најтежих плодова. Његова лудаја ове године тежила је 588.5 килограма, што је био довољно да одбрани титулу шампиона и како је рекао, задовољан је оствареним резултатом.

Увек очекујемо да ћемо направити добар резултат, ако не и најбољи у својој каријери. Као и сви други произвођачи, трудили смо се и дали смо све од себе. Бундева је по габаритима била на нивоу прошлогодишње, али је можда због мањка густине масе или тање дебљине меса, имала неколико десетина килограма мање у односу на ону од претходне године, која је имала 639,5 килограма – објаснио је Јанков.

Породица Јанков из Чуруга бави се узгојем великих плодова бундеве већ шест година, а овогодишња награда четврта је до сада освојена на „Данима лудаје“. Према најавама Душана, следеће године неће се такмичити у категорији „тешкаша“, већ ће покушати да се више посвети узгајању дугачких тикви, што му је до сада био само хоби. Уколико се одлучи за учешће у категорији „дугајлија“, озбиљну конкуренцију представљаће му Кикинђанин Горан Лазић, победник 35. „Дана лудаја“ у категорији најдужег плода. Лазић је на прошлогодишњим „Данима лудаје“ поставио апсолутни рекорд, који ове године није успео да обори, али је титулу победника одбранио. Његова победничка тиква дугачка је 312 центиметара, док је она узгојена у његовом пластенику претходне године имала 366 центиметара.

Ово семе је од рекордера из Америке, али се моје семе показало десте пута боље, јер имам 50 плодова од којих могу да бирам, док сам овде имао свега пет-шест плодова и то ти је што ти је. Нисам могао да вршим селекцију како сам навикао. Нисам оборио светски рекорд који сам поставио прошле године, али надам се да ћу то успети да урадим догодине. За узгајање победничке тикве потребно је добро време, уједначена температура, вода, ђубриво, заштита. Све што је потребно свакој једној биљци, потребно је и бундеви – објаснио је Лазић.

Овај Кикинђанин освојио је и треће место у категорији најтежих плодова, док је другопласирана била Дијана Вукадиновић која је учествовала са лудајом тешком 431 килограм. У категорији најдуже лудаје друго место освојио је Стефан Матић, чија тиква је била дугачка 290 центимера, док је треће место са плодом дугим 284 центиметара освојио Иштван Варга.

Услед тренутне епидемиолошке ситуације, 35. „Дани лудаја“ обележени су „Батанским фруштуком“ и мерењем плодова, што заправо представља и централни део манифестације, који је био основа за развијање најбоље манифестације у Србији. Градоначелник Кикинде Никола Лукач изразио је задовољство је што су 35. „Дани лудаја“ успешно обележени.

Поносан сам на свој тим, сараднике, организаторе који су упркос изазову званом ковид-19 успели за кратко време да осмисле и организују обележевање јубиларних „Дана лудаја“. Наредне године организоваћемо традиционалне догађаје,културно-уметнички програм, европски кутак, дечји карневал, спортска и културна дешавања и надам се да ћемо читаву манифестацију подићи на још виши ниво – истакао је Лукач. Он је захвалио овогодишњим учесницима манифестације и позвао их да дођу и наредне године.

На 35. „Данима лудаје“ у категорији најтежих лудаја нашло се седам такмичара, док је измерено девет дугачких плодова.