У КИКИНДИ – ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ ДОНЕТА ПРЕСУДА У КОРИСТ ОЦА КОЈИ СУМЊА ДА МУ ЈЕ ДЕТЕ НЕСТАЛО ИЗ ПОРОДИЛИШТА

  • БОГДАН ЈАЊИЋ: ПРАВДА ЈЕ ЗАДОВОЉЕНА
  • Кикинђанин Богдан Јањић после новчане надокнаде од 10.000 евра коју је судском пресудом, као први у Србији, добио за несталу бебу.

         – Уверен сам да је Дејан жив, новац је доказ да сам у праву

 

Судија кикиндског Основног суда Радојка Радовановић досудила је 6. фебруара прву одштету у Србији, у износу од 10.000 евра, Богдану Јањићу (59) из Кикинде, оцу бебе који сумња да му је дете нестало из породилишта и то за претпрпљену бол и патњу. Јањић наводи да је овом пресудом задовољена  правда јер већ 35 година он сумња да је његово дете нестало, а не да је умрло, како му је саопштено 1983. године.

Моје прво дете, син, коме смо супруга Милена  и ја дали име Дејан рођен је у кикиндској болници 3. јуна 1983. године. Већ следеће ноћи пребачен је у Београд на Институт за мајку и дете, на одељење неонатологије. Разлог је, како су ми тада лекари рекли, што је имао плодову воду у плућима. Одмах сам отишао у београдски Институт где сазнајем најстрашнију вест коју један отац може да чује да ми је дете умрло због крви у плућима – почиње своју исповест Богдан Јањић.

Када је затражио тело на Институту су му рекли да је да је беба  сахрањена о трошку Болнице.

Ту сам почео да сумњам у речи лекара и када сам се вратио у Кикинду случај сам пријавио нашој полицији. Истрага која је спроведена није одговорила на сва моја питања, тако да сам све ово време сумњао да је мој Дејан продат. Пре две године заједно са адвокатом Вукицом Мидоровић почео сам судски спор. Тужио сам државу и пресудом сам више него задовољан. Верујем да је мој првенац жив. Не желим да му срушим његов живот који живи, што би се десило да сазна истину, али дубоко сам уверен да је он „купљен“ и тако отет од нас – додаје Јањић и категорично истиче да није материјалиста који само жели новац.

Богдан се од супруге Милене развео 1996. године, а са њом је добио још двоје деце 33-годишњег Немању и 30-годишњу Тијану. Живот га није мазио, два пута је био на ратишту, имао је и тешку операцију. Каже да ће новцем помоћи своје двоје деце.


АПЕЛАЦИОНИ СУД О ПРЕСУДИ

Пресуда од 6. фебруара није донета по новом Закону о несталим бебама, који је Влада Србије усвојила тек прошле недеље. Првостепена пресуда налази се пред апелационим судом у Новом Саду, по жалби Државног правобранилаштва. Док се чека одлука новосадске апелације, која ће утицати и на све остале пресуде у сличним случајевима, судију Радовановић чека још један истоветан поступак.

Фото: В. Новости