У КИКИНДИ НАСТАЈЕ НАЈВИШИ СПОМЕНИК У СРБИЈИ

  • СТАПАРАЦ „ОЖИВЉАВА“ ПРИЈЕЗДУ
  • Споменик „Светионик љубави“ висине 15 метара и тежине 20 тона, дело вајара Бориса Стапарца, посвећен Војводи Пријезди и његовој жени Јелици, биће постављен код Сталаћке тврђаве, последњег упоришта у одбрани земље од најезде Турака

 

Према народном предању, Војвода Пријезда погинуо је у старом граду Сталаћу бранећи га од Турака, који су га напали како би му узели мач, његову жену Јелицу, по предању најлепшу, као и његовог коња. Када су Турци поткопали темеље Сталаћа и ушли у град, Војвода Пријезда мач је сломио, коња је убио, док је са Јелицом скочио право у Мораву.

Вајар Борис Стапарац, који је свој мир пре неколико година пронашао на северу Баната, на ободном делу Кикинде код пристаништа, скоро три године израђује грандиозно дело посвећено управо Војводи Пријезди и његовој жени Јелици:

Борис Стапарац

Споменик представља светионик љубави према отаџбини, народу, свом роду, али и љубав жене према свом мужу која је несебично кренула за њим како кроз бој, тако и у смрт. Споменик је тренутно висок 11,5 метара, а када се постави и мач, а споменик буде на постаменту, имаћемо висину од 15 метара. То ће бити највиши споменик који се гради у Србији – истакао је Стапарац.

Споменик се израђује од моделираног бетона, материјала који је код нас врло слабо заступљен, што значи да је ово и пионирски подухват уметника Стапарца.

Дело ће бити постављено изнад старог града у Сталаћу, код такозване Мојсињске Свете горе, како би се јасно видео Војвода Пријезда који стражари и његова жена Јелица као симбол вечности.

Борис Стапарац познати је уметник, до сада је објавио пет књига, а светској јавности постао је познат након израде споменика Рокију Балбои у Житишту и то је била вест коју су пренели многи амерички електронски медији. Споменика Војводи Пријезди требало би да буде завршен на пролеће, када ће га краном подићи на шлепер који ће кренути путем Расинског округа.