ТРИЈУМФ СЛЕДБЕНИКА ВУЧИЋЕВЕ ПОЛИТИКЕ

  • ОДРЖАНИ ИЗБОРИ ЗА САВЕТЕ СВИХ ДЕВЕТ МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА
  • Кандидати привржени владајућој напредњачкој коалицији, у изборној трци без страначког предзнака, слободном вољом грађана освојили сва места у свих 9 савета.Од укупно 25 бирачких места, највећа излазност у Бикачу, који припада Башаиду (61,11 одсто), а најмања у мокринском Дому пензионера (19,29 одсто). У року од 10 дана након утврђивања коначних изборних резултата следи конститутивна седница савета

Избори за савете свих девет овдашњих месних заједница, одржани су у недељу (15. август). На биралиштима је све протекло у мирној атмосфери, без и најмањег инцидента. Пунолетни житељи села одабрали су људе који ће их, као колективни орган, у наредне четири године водити.

На изборној листи нашли су се мештани, званично не као представници партија или страначких групација, већ као самостални кандидати без страначког предзнака. Та чињеница, све у свему, није утицала на коначан свеобухватни резултат, јер су кандидати наклоњени владајућој напредњачкој коалицији (СНС, СПС, СВМ) забележили потпуни изборни тријумф. У свим селима, слободном вољом грађана, следбеници Вучићеве политике попунили су сва места у саветима, а одређену конкуренцију су имали само у Башаиду. Опозиција није учествовала на изборима.

За 41 место у 9 савета надметало се укупно 46 кандидата. Председник надлежне изборне комисије Драгиша Михајловић и њен секретар Жива Кнежевић предочили су медијима резултате избора расписаних на основу Закона о локалној саоуправи и Одлуке о месним заједницама на територији града Кикинде. У складу са бројем становника, у Банатској Тополи и Сајану бирана су по три члана савета, а по пет у осталим селима.

У Савету МЗ Руско Село су мастер економије Душан Марјановић (1983), дипломирани политиколог Ведран Ђурасовић (1983), правник Бранка Ратић (1969), водоинсталатер Милан Штевин (1987) и радник обезбеђења Геза Чањи (1967). Банатску Тополу водиће металостругар Недељко Цимеша (1961), лабораторијски техничар Александар Милошевић (1991) и пољопривредник Силард Киш (1975). У наковачком руководству су угоститељ Слободан Утржан (1970), пољопривредни техничар Оливера Латиновић (1972), глумац Бранислав Чубрило (1958), радник Милан Лајић (1972) и дипл. туризмолог Јован Галић (1956). Од 10 кандидата у Башаиду, највише гласова добили су: дипл. инжењер менаџмента Бојан Микалачки (1980), стоматолошка сестра – техничар Анета Јанков (1985), електромеханичар Бојан Јанков (1977), професор Биљана Јеремић (1969) и дипл. инжењер пољопривреде Борис Попћирић (1977). У Савету МЗ Нови Козарци су радник Драгољуб Ћосић (1974), правник Иван Ступар (1981), струковни медицински радиолог Вукашин Мајкић (1998), васпитач Соња Карановић (1977) и дипл. инжењер пољопривреде Марко Чавка (1984). На челу Банатског Великог Села су медицински техничар Мира Пећанац Пепић (1975), професор физичког васпитања Зоран Карановић (1977), професор спорта и физичког васпитања Михајло Векић (1985), машински техничар Горан Узелац (1995.) и виши тренер фудбала Милан Станковић (1986).

У Савету МЗ Иђош су координатор рачуноводствено-финансијских послова Иванка Грујић (1970), лабораторијски трансфузиолошки техничар Горан Станчул (1999), правник Томислав Симин (1992), дипл. инжењер технологије Надица Глигорин (1986) и бравар Слободан Алексић (1975). У руководству Сајана су дипломирани правник Золтан Тот (1982), правник Јанош Кабок (1960) и трговац Миленко Васиљевић (1979). У Савету МЗ Мокрин су точилац НИС Петрола Горан Ристић (1993), вапитач деце предшколског узраста Зорана Костић (1995), радник Жељко Радаковић (1969), мастер проф. физичког вапитања и спорта Дејан Ивановић (1994) и економиста Радован Прибиш (1977).

Од укупно 16.861. уписаног грађанина у бирачки списак у свих 9 села гласало је њих 6.943, што је 41,18 одсто – напомиње Драгиша Михајловић. – Од укупно 25 бирачкох места највећа излазност била је у Бикачу, који припада Башаиду – 61,11 одсто. Најнижа излазност била је на бирачком месту број 19 у мокринском Дому пезионера, свега 19,29 одсто. Од укупно 6.943 листића убачених у гласачку кутију, 187 је било неважећих.

Чланови савета у обавези су да у року од 10 дана од момента утврђивања коначних резултата избора одрже конститутивну седницу, коју сазива председник савета у претходном сазиву, напомиње Жива Кнежевић. Ако досадашњи челник то не учини, седницу заказује најстарији члан савета. Конститутивна седница може да се одржи ако јој присуствује већина чланова. Председава јој најстарији члан. Одлуке се доносе већином гласова.

УРУЧЕНА УВЕРЕЊА ЧЛАНОВИМА САВЕТА

Новоизабраним члановима савета месних заједница градоначелник Kикинде Никола Лукач уручио је уверења на свечаности организованој тим поводом у Градској кући. Лукач им је том приликом честитао на постигнутим резултатима и истакао да је сигуран да ће сви чланови савета оправдати очекивања грађана који су гласали за њих.

Мени ће бити задовољство да заједно са свим представницима села у име грађана договарамо приоритете за сваку месну заједницу и да заједно реализујемо пројекте који ће допринети бољем животу у сваком селу – рекао је Лукач и додао да ће сви новоизабрани чланови савета имати подршку локалне самоуправе.

ГДЕ СУ БИВШИ ПРЕДСЕДНИЦИ

Досадашњи председници месних заједница Недељко Цимешта (Б. Топола), Бојан Микалачки (Башаид), Душан Марјановић (Р.Село), Драгољуб Ћосић (Н.Козарци) и Золтан Тот (Сајан) остају у саветима својих месних заједница. Гојко Родић (Банатско Велико Село), Живко Угреновић (Мокрин) и Милан Мајсторовић (Наково), међутим, одустали су од оваквог начина бављења политиком. Тот је, иначе, истакнути члан Савеза војвођанских Мађара, док су остали бивши „кнезови“ из Српске напредне странке.

НОВИ ЋОРАК ЂИЛАСОВАЦА

Слабашна, скоро неуочљива, локална бојкоташка опозиција, која је, иначе, под поданичким патронатом Драгана Ђиласа, преко свог повеременог агитроповски шематизованог латиничног билтен-таблоида и њој наклоњених медија из ширег региона и престонице, на све начине је, пре него што су одржани, настојала да обесмисли изборе за Савете МЗ у нашој средини, претенциозно их дефинишући као беспризорну страначку битку. Напредњаци су, наравно, представљени као негативци. Циљ бојкоташа је био, нема дилеме, да у што већој мери одврате грађане од изласка на биралишта. Потурала се, у том смислу, тврдња, без конкретног доказа, како СНС и њени коалициони партнери у кампањи наводно робом широке потрошње купују гласове сиромашних, да прете гласачима, уцењују их… Свело се на матрицу: причам ти причу. Или – трла баба лан. И прође тај изборни дан, а не испуни им се сан.

Ти који пледирају да једног дана, „а можда и пре“, преузму локалну власт заправо су овим опортуним пропагандним чином још једном исказали тоталну сопствену немоћ. Ако већ политизују минуле нестраначке изборе у селима, могли су, ако нису у стању да победе, зарад промоције, ако ништа друго, барем да се примакну бирачком телу, односно да са својим изборним адутима покушају да, макар минимално, окрње неприкосновену моћ овдашњих Вучићевих следбеника. Треба за тако нешто, међутим, имати куражи. И конкретнан кадровски потенцијал. И мудрости, односно – памети.

Још једном је, дилетантски испаливши предизборни ћорак, кикиндска изборна бојкоташка дружина исказала потпуну политичку немоћ. Уз такве аутсајдере као опоненте Српска напредна странка још дуго може да влада.