„ТОЗА” ДОБИЈА НОВУ ЛИНИЈУ ЗА ПРОИЗВОДЊУ ЦРЕПА

  • МОНТАЖА ОПРЕМЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ

 

У фабрици „Тоза Марковић“ у току су припреме за монтажу нове линије за производњу црепа. У инвестицију ће, како је изјавио директор Владимир Илић, бити уложено 1,5 милиона евра.

Потписали смо уговор са фирмом „Бедешчи“ из Италије и уплатили аванс. Уговор подразумева куповину две пресе и калупе за производњу црепа. Они су нам важни јер ћемо почети с производњом црепа већег формата што су потребе тржишта– рекао је Илић и најавио да ће инвестиција обухватити и репарацију вагона за преношење црепа. Опрема ће бити у погону до краја године, а нови цреп купцима ће бити понуђен већ следећег пролећа.

Ове године фабрика је уложила и 450.000 евра у линију за производњу плочица. После 10 година „Тоза Марковић“ поново производи и продаје своје плочице.

Линија ради два месеца и већ смо направили и продали 200.000 квадрата плочица, што је одлично.Поново смо освојили купце, а робу извозимо у 16 земаља. Позитивно послујемо, али то још увек није довољно јер су дуговања огромна – подсетио је дирекор „Тозе”.

Прошле недеље, 12. августа, било је годину дана од када је фабрика изашла из стечаја. Унапред припремљеним планом реорганизације „Тоза Марковић“ враћа дуг од 25 милиона евра у следећих десет година. Годишња рата је 2,5 милиона евра и тај дуг почиње да се враћа од јесени.

Мораћемо да разговарамо са „Србијагасом“ и Владом Србије, али и са повериоцима јер је дуг огроман и банке су га више пута окаматиле. Наш предлог биће да се умање камате како бисмо били у стању да редовно измирујемо обавезе – објаснио је Илић.