„ТЕРА“ РАЈ ЗА ВАЈАРЕ

  • УЧЕСНИЦИ СИМПОЗИЈУМА ГОСТИ ГРАДСКЕ КУЋЕ
  • Учеснике 38. Интернационалног симпозијума у теракоти примио градоначелник Павле Марков

Учесници 38. Интернационалног симпозијума скулптура у теракоти од почетка месеца време проводе у Атељеу „Тера“, стварајући скулптуре великог формата. За свих седам уметника који су овогодишњи учесници Симпозијума, у Градској кући организован је пријем. Градоначелник Кикинде Павле Марков истакао је да је јул у Кикинди традиционално у знаку Симпозијума „Тера“, те да организовањем пријема Град показује на који начин га и доживљава.

На овај начин желимо да покажемо важност овог културног догађаја за наш град. Ми немамо честу традицију да организујемо пријеме за уметнике и нама ово представља изазован тренутак и годи нам. Надам се да ће се уметници лепо провести у Кикинди, са собом понети лепе и квалитетне утиске, а иза себе оставити врхунска дела, рекао је градоначелник Кикинде.

Овогодишњи Симпозијум окупио је уметнике из Јерменије, Аустрије, Сингапура, Јужне Африке и Србије. Делија Првачки пореклом је из Румуније, део живота провела је у Југославији, а последњих 28 година живи и ради у Сингапуру. Након богатог искуства у вајарству, стеченог на разним симпозијумима и уметничким радионицама у многобројним земљама, ова уметница оценила је да је „Тера“ јединствена у свету.

Јединствен је сам процес, од конципирања, стварања дела и излагања. Скулптура постаје дело друштва и средине. То је драгоцено. Затим, Атеље је опремљен на светском нивоу. Нема ограничења у коришћењу материјала. Приступ је великодушан и понашање према уметницима је пуно поштовања. На крају, групу чине уметници из различитих средина и свако је дошао са другачијим начином рада и изражавањем, рекла је Делија Првачки, која је одлучила да Атељеу „Тера“ поклони велику керамичку пећ за високе температуре.

Према речима идејног творца Симпозијума и директора Центра за ликовну и примењену уметност „Тера“ Слободана Којића, Симпозијум је и ове године окупио врхунске уметнике из целог света.

Чим је састав овакав, јасно је да ту долази до размене искустава, преплитања култура. Уметност јесте универзални језик, зато уметницима треба веома мало времена да се у радости препознају. Већ након пар дана Атеље је био испуњен радним задовољством и скулптуре лепо напредују, објаснио је Којић.

Уметници који учествују на Симпозијуму проводе месец дана у Кикинди. На почетку сагледају претходне радове, упознају се са технологијом и проблемима, а затим креирају своје радове.