ТЕХНИЧКА ШКОЛА И ПРИВРЕДНИЦИ ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ О ПРИМЕНИ ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА

  • ПОВЕЗИВАЊЕ ПРИВРЕДЕ И ТРЖИШТА РАДА
  • -Дуалним образовањем ученици стичу практична знања радећи у предузећима која су везана за њихову струку – рекао је градоначелник Кикинде Павле Марков

 

Представници Техничке школе, и локалних привредника потписали су у уторак споразум о спровођењу дуалног образовања у присуству градоначелника Павла Маркова.

Споразумом су обухваћене локалне компаније „Шоле”, „Гриндекс”, „Мекафор“ и новокнежевачка „ТБС Лабин прогрес”.

Градоначелник Кикинде Павле Марков истако је да је дуално образовање и један од политичких циљева садашње власти. Он је похвалио Техничку школу која се труди да понуди оне образовне профиле који су окренути машинству, a који су неопходни привреди у нашем граду .

Дуалним образовањем, поред редовног школовања, ученици стичу практична знања радећи у предузећима која су везана за њихову струку. На тај начин они постају кокурентни и на неки начин већ стичу радно место за будућност. Са друге стране, привредници имају могућност да обуче радну снагу, да у самом старту младима дају конкретна знања и то она која су њима потребна и на тај начин имамо оно најважнијеповезивање привреде са тржиштем рада – објаснио је Марков и додао да је дуално образовање најбољи начин за смањивање незапослености и развој града. Он је додао да се у последње време јавио проблем недостатка квалификоване радне стране, који ће овакав вид образовања решити.

Директорица Техничке школе Миланка Халиловић навела је да су у овој школи дуално усмерена два смера: бравар-заваривач и оператер машинске обраде.

Миланка Халиловић

Ученике смера бравар-заваривач примиће фирме Гриндекс, Шоле и ТБС Лабин прогрес, док ће ученике са смера оператер-заваривач примити фирме Гриндекс и Мекафор. Ученици са смера бравар улазе у фирме у другој години и има их 12, док су ученици са смера бравар-заваривач од прве године у фирмама, а ове године ћемо уписати 15 првака  – рекла је Халиловићева.

Извршни директор компаније „Шоле” Никола Шокловачки истакао је да је овој фирми тренутно неопходно 25 варилаца и 15 бравара, а постоји могућност да се потреба и удвостручи.

Нама ће ова сарадња са Техничком школом много значити. Ми већ имамо дугрочну сарадњу која се реализује кроз праксу, а са дуалним образовањем, та сарадња ће се подићи на виши ниво и надамо се да ћемо овако сви имати више користи – рекао је Шокловачки