СВЕ СПРЕМНО ЗА ФАБРИКУ ВОДЕ

  • Градоначелник Павле Марков потписао уговоре о изградњи фабрике воде у Кикинди

 

Све што су претходници у локалној власти покушавали, или се бар за то декларативно залагали, актуелна Градска управа на челу са градоначелником Павлом Марковим, на путу је да реализује. Можда један од највећих, али засигурно најкомплекснији проблем у нашој средини – неисправна пијаћа вода, ускоро ће бити трајно решен.

Наиме, прошлог четвртка, у Влади Републике Србије, градоначелник Кикинде Павле Марков потписао је Уговор о изградњи фабрике воде у Кикинди која се реализује у сарадњи са немачком развојном банком KfW. Вредност пројекта је шест милиона евра.

Кикинда већ 30 година има великих проблема са квалитетом пијаће воде, а до овог уговора врло мало је урађено да се то стање унапреди, образложио је Марков.

Ово је важан уговор за Кикинду чија је пијаћа вода једна од најлошијег квалитета у Србији. Кикиндска вода има повишен ниво арсена, бора, мангана и самим тим пречишћавање воде је више него компликовано, те уз застарелу водоводну мрежу представља до сада, такорећи, нерешив проблем. У претходне две године урађен је огроман посао у дефинисању решења проблема и изналажењу техничкотехнолошког начина који ће Кикинди коначно омогућити пијаћу воду. Цео тим од стране Града са својим стручним консултантима је претходне три године интензивно радио на овом значајном пројекту и сада смо дошли у завршну фазу почетка реализације. Влада Србије и KfW банка инсистирали су у претходне две године на томе да се локална јавна предузећа кроз реорганизацију оспособе да могу да враћају кредит јер ће она бити задужена за отплату. Гарант је држава Србија. Кредит ће бити довољан за постројење, а сам пројекат ће трајати неколико година – рекао је Марков.

Уговор је поред градоначелника потисала потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, министар финансија Душан Вујовић и директор за комуналну инфраструктуру за југоисточну Европу и Турску из централе KfW банке у Франкфурту Кирк Милнер.

Потпредседница Зорана Михајловић истакла је да цео регион вапи за инвестицијама.

Србија има пут да буде део Европске уније и сваки наш потез је корак даље ка том циљу. Овај уговор решиће конкретне проблеме грађана. Вредан је 17 милиона евра за четири локалне самоуправе, а највише новца намењено је за изградњу фабрике воде у Кикинди – закључила је Зорана Михајловић.

Потписивању је присуствовао амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман, који је нагласио да је Немачка од 2000. године обезбедила Србији кроз развојну помоћ 1,6 милијарди евра, а да је од тога за водоснабдевање и пречишћавање отпадних вода издвојено око 230 милиона евра.

Он је рекао да ће, на основу потписаних уговора, бити спроведени свеобухватни радови на ревитализацији водоводног система и пречишћавању отпадних вода у четири локалне самоуправе у Србији. Уговори, који су потписани у Влади Србије са представницима Кикинде, Врбаса, Књажевца и Параћина, вредни су укупно 17 милиона евра, а Зорана Михајловић изнела је да ће реализацијом пројеката водоснабдевања у ова четири места бити решено питање воде за око 125.000 грађана.

 

КИКИНДА, ВРБАС, КЊАЖЕВАЦ И ПАРАЋИН

Уговори су део програма „Помоћ водоснабдевању и канализацији у општинама средње величине у Србији“.

Програм се реализује у сарадњи са немачком развојном банком KfW и градиће се нова фабрика воде у Кикинди, прошириће се једна постојећа у Врбасу, а градиће се и нови цевоводи и мењати дотрајала водоводна мрежа у Књажевцу и Параћину.