СМАЊУЈЕ СЕ БРОЈ КОРИСНИКА СОЦИЈАЛНЕ ПОМОЋИ ОКО 5.000 КИКИНЂАНА НА СОЦИЈАЛИ

  • У 52 хранитељске породице смештено 89 деце. Процењује се да око 1.800 малолетника у нашој општини живи у породицама које користе помоћ
  • Закључно са 31. децембром прошле године, новчану социјалну помоћ примало је 1.737 породица из кикиндске општине, односно око пет хиљада наших суграђана. У овим породицама живи око 1.800 малолетне деце.

 

Новчана социјална помоћ у овом моменту износи 7.898 динара за носиоца права, а на ову суму додаје се 50 одсто од износа за сваког пунолетног и 30 процената за малолетне чланове домаћинства. Директор Центра за социјални рад Радослав Иветић, појашњава да се обрачун обавља за породицу до шест чланова.

У породицама у којима је већи број радно способних од радно неспособних чланова, право на новачну социјалну помоћ имају до девет месеци у току годину дана – наводи Иветић.

У породицама у којима је једнак број радно неспособних и радно способних члановa, или је више чланова који не могу да раде, право на новчану социјалну помоћ остварује се читаве године. Сваког маја обавља се провера породица које имају социјалну новчану помоћ 365 дана и тада свака породица поново подноси документацију како би се утрвдиле евентуалне промене у социјално угроженим домаћинствима.

Директор Центра каже да се током лета смањи број корисника помоћи и да досадашње искуство показује да током летњих месеци буде чак за половину мање оних који примају средства, углавном јер се у то време лакше проналазе сезонски послови.

Центар за социјални рад одоброва и једнократну новчану помоћ за коју средства обезбеђује локална самоуправа. Месечно се за ову намену из буџета издвоји око 130 хиљада динара. У 2015. години овај вид помоћи добило је 375 породица. Једнократна новчана помоћ је од три до пет хиљада динара.

Једнократна помоћ најчешће се одобрава за основне животне потребе породици која је у том тренутку у незавидној материјалној ситуацији, за куповуну лекова, израду личних докумената. Дешава се да корисници траже помоћ за плаћање рачуна, међутим, немамо права да одобравамо новац за ову намену – истиче наш саговорник.

У 52 хранитељске породице у нашој општини тренутно је смештено 89 деце. Хранитељских породица има више, а углавном збрињавају децу из наше општине.


ЕФЕКТИ ЗАПОШЉАВАЊА, ИСЕЉАВАЊА, АЛИ И РЕВИЗИЈЕ

Иветић додаје да се укупан број корисника новчане социјалне помоћи смањио у односу на исти период прошле године, а као најчешћи разлог за то наводи запошљавање преко програма Националне службе за запошљавање, одлазак корисника у иностранство, али и због тога јер се ревизијом покаже да појединци немају права на овај вид помоћи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *