СМАЊЕН БРОЈ ПОГИНУЛИХ И ТЕШКО ПОВРЕЂЕНИХ УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ

  • ОДГОВОРНИЈИ ЗА ВОЛАНОМ
  • Подаци Одељења саобраћајне полиције ПУ Кикинда показују да је повећан број саобраћајних незгода на територији Града Кикинде, али да су последице истих смањене

 

На подручју града Кикинде од јануара до октобра 2019. године догодило се 157 саобраћајних незгода, док је у истом периоду прошле године тај број износио 149. Животе на путевима су том приликом изгубиле две особе ове, односно четири прошле године. Тешке телесне повреде у саобраћајним незгодама, током првих десет месеци, задобило је 27 особа, док су у току 2018. године оне евидентиране код 45 особа. Са лаким телесним повредама „прошло“ је 96 особа ове, односно 71 прошле године. До октобра 2019. године забележено је 76 незгода са материјалном штетом, а у истом периоду претходне године било их је 64. Гледајући статистичке податке, евидентно је да је број саобраћјних незгода на кикиндским путевима већи ове године у односу на претходну, али упоређујући последице истих, долази се до другачијег закључка.

Оно по чему смо ми највише поступали, попут санкционисања некоришћења сигурносних појасева и сличних прекршаја довело је до смањења последица незгода. Имамо већи број незгода са материјалном штетом, већи број незгода са лаким телесним повредама, али оно што је јако битно је да имамо мање погинулих лица и мање лица са тешким телесним повредама, што је приоритет у раду – објаснио је Владан Томић, начелник Одељења саобраћајне полиције ПУ Кикинда.

Саобраћајне незгоде у којима су особе добиле тешке телесне повреде најчешће су се дешавале због вожње под дејством алкохола и прекорачења дозвољене брзине кретања. Када су у питању незгоде са материјалном штетом, оне се најчешће дешавају на подручју насељених места, а узроковане су непрописним скретањем, укључивањем у саобраћај, кретањем возилом уназад и слично.

Највеће последице саобраћајних незгода претрпели су возачи путничких возила, показују подаци Одељења саобраћајне полиције.

 

 

Управо они и најчешће учествују у саобраћајним незгодама, а одмах за њима као врло угрожена група коју смо препознали у току ове године су возачи бицикала и мопеда, нарочито у летњем периоду. Најугроженија старосна структура учесника у саобраћају је опет она која у највећој мери и учествује, а то су особе од 35 до 60 година – рекао је Томић.

 

 

 

 

Када су у питању саобраћајни прекршаји, у првих десет месеци ове године на подручју града Кикинде откривено је 3984 прекршаја, што је за три одсто више у односу на исти период прошле године, када је тај број износио 3866.

С обзиром на број активних саобраћајних полицајаца којих имамо, а којих је мање него у току 2018. године резултати су задовољавајући са аспекта поступања саобраћајне полиције. Највећи број прекршаја, 904, односио се на некоришћење сигурносног појаса. Евидентирано је 820 прекршаја непрописног паркирања возила, затим 611 прекршаја недозвољене брзине кретања и око 150 прекршаја вожње под дејством алкохола – предочио је начелник кикиндског Одељења саобраћајне полиције.

У циљу смањења штетних последица саобраћаја, Савет за безбедност саобраћаја града Kикинде и Истраживачко-развојни центар АМСС направили су „Стратегију безбедности саобраћаја на путевима града Kикинде за период од 2018. до 2022. године“. Документом је обухваћена анализа тренутног стања у саобраћају на територији града Кикинде, указано је на проблеме и предложена су решења. Одређене мере наведене у Стратегији почеле су да се примењују, те су у циљу успоравања саобраћаја постављени нови „лежећи полицајци“, а на појединим раскрсницама уведен је видео-надзор. Према речима заменика председника Савета за безбедност саобраћаја Миливоја Лињачког, тек након вишегодишњег праћења и урађене студије може се са сигурношћу рећи у којој мери је безбедност учесника у саобраћају повећана постављањем „лежећих полицајаца“.

У сваком случају, евидентно је смањење броја настрадалих особа у саобраћајним незгодама од момента постављања лежећих полицајаца на местима где је то било потребно са посебним акцентом на зоне школе. Систем видео-надзора још увек није у пуној примени, па нема довољно елемената да се установи стварна пројекција на безбедност саобраћаја, али свакако ствара опрез код учесника у саобраћају – објаснио је Лињачки.

На саобраћајницама на територији града Кикинде тренутно има 53 лежећа полицајца, од којих су 35 у самој Кикинди, а 18 у селима. У последњих годину дана постављено је пет нових, а сви постојећи су допуњени где је за тим постојала потреба. Видео-надзор постављен је на раскрсници улица Наковачки друм, Ослобођења и Генерала Драпшина; потом Зрењанинског пута, Светосавске и Србобранске (кружни ток); Светосавске, Михајла Пупина и Моравске; Светосавске, Иве Лоле Рибара и Жарка Зрењанина; Светосавске, Вука Караџића и Ђоке Радака; Димитрија Туцовића, Војводе Путника и Војводе Мишића; Семлачка и Војводе Путника, као и на раскрсници Семлачке, Краља Петра I и Чанадске (кружни ток). Постављање видео-надзора на осталим локацијама, према најавама Лињачког, радиће се на основу безбедносне процене органа Министарства унутрашњих послова, где ће приоритет представљати раскрснице на улазу у Кикинду из смера насељених места.

За успоравање саобраћаја и смањење брзине кретања возила користи се и кружни ток. У току прошле године један је пуштен у рад на улазу у Кикинду, пред сам почетак Светосавске улице.

Изградња кружног тока на улазу у Кикинду показала је своју оправданост, јер је током 2018. године на тој раскрсници било четири саобраћајне незгоде, са три повређене особе, док је за исти период ове године евидентирана једна незгода без повређених особа – рекао је начелник Одељења саобраћајне полиције Владан Томић.

Изградња још једног кружног тока, из правца Башаида, код индустријске зоне „Расадник“ полако се приводи крају, те ће ускоро и он званично бити пуштен у рад.


НАЈВИШЕ НЕЗГОДА У ДВЕ НАЈПРОМЕТНИЈЕ УЛИЦЕ

У Светосавској улици и то на раскрсницама са улицама Вука Караџића, Михајла Пупина и Партизанске у првих десет месеци ове године догодило се највише саобраћајних незгода, и то осам. Једна незгода мање, односно седам, догодиле су се у Улици Јована Јовановић Змаја и то на раскрсницама са улицама Вука Караџића, Михајла Пупина и Партизанске. Још једна раскрсница која се истиче је она код улица Жарка Зрењанина и Кумановске, где је било три саобраћајне незгоде. Када су питању села, највише саобраћајних незгода, седам, евидентирано је у Мокрину, а потом у Башаиду, где их је било шест.


ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА ДО НЕДЕЉЕ

Све до недеље, 15. децембра, саобраћајна полиција спроводи појачану контролу саобраћаја, која ће бити усмерена на контролу вожње у алкохолисаном стању и под дејством психоактивних супстанци. Ова међународна акција спроводи се у 29 држава чланица организације ТИСПОЛ (Мрежа саобраћајних полиција Европе), а почела је у понедељак, 9. децембра.