СКУПШТИНА ГРАДА УСВОЈИЛА ПОЛУГОДИШЊЕ ИЗВЕШТАЈЕ О БУЏЕТУ И ПОСЛОВАЊУ ЈАВНИХ ФИРМИ И УСТАНОВА

  • СВАКИ ДИНАР ДОМАЋИНСКИ УТРОШЕН
  • У првих шест месеци реализовани приходи, примања, уз пренета средства из буџета, у износу од милијарду и 114 милиона динара, односно 40,48 одсто у осносу на план увећан за наменска средства пристигла с других нивоа власти

 

Средства која су се у првих шест месеци по различитом основу слила у градску касу у реалним су, позитивним, оквирима и омогућују адекватно финансирање свих буџетских корисника и несметано функционисање делатности којима се они баве. Расходи за тај период реализовани су крајње наменски, односно домаћински је трошен сваки буџетски динар. Такав закључак може се извести након расправе о извештају о извршењу Одлуке о буџету Града Кикинде за овогодишњи период јануар-јун, који је на последњој седници усвојио локални парламент.

У извештају, који је одборницима предочила Снежана Ковачевић, секретар Секретаријата за финансије у Градској управи, констатује се, између осталог, да су првобитном Одлуком о буџету приходи, примања и пренета средства планирани у износу од две милијарде и 578 милиона динара. Последњег јунског дана план је измењен за износ трансфера, донација и осталих приходновних ставки и повећан на 2,752 милијарде – што је основица за израчунавање процента реализације за прво полугодиште.

Град је за првих шест месеци реализовао приходе, примања и пренета средства из буџета у износу од милијарду и 114 милиона динара, односно 40,48 одсто у односу на годишњи план. Расходи и издаци из буџета у првом шестомесечју реализовани су у износу од милијарду и 49 милиона динара, што је 38,14 одсто у односу на план увећан за наменска средства пристигла с других нивоа власти.

Скупштина је изгласала ребаланс овогодишњг буџета, који ће достићи 2,830 милијарди динара, уместо планираних 2,578 милијарди. Буџет је, у целини, констатовано је, превасходно развојни, односно инвестициони, с довољно елемената социјалне политике.

На седници градског парламента усвојени су извештаји о прошлогодишњем пословању свих јавних предузећа, установа и организација које су у надлежности локалне самоуправе. Одборници су, такође, на исти начин изгласали одређене корекције састава неколико управних и школских одбора.


СТОЈАНОВИЋ НАСТАВИО СА УВРЕДАМА

Одборник опозиционе групе „Одбранимо Кикинду“ Мићо Стојановић на прошлонедељној седници поново је са говорнице упутио непримерене речи одборницима, али и члановима Градског већа. У оквиру дискусије о извршењу буџета, Стојановић је рекао да је владајућа коалиција задужила поједине одборнике да изађу и похвале све што се ради, поготово у здравству.

Рецимо, изађе господин и похвали се како су специјализације одобрене, а не каже да су за те специјализације услов учлањење у СНС – навео је Стојановић.

Њему је одговорио је др Душан Прекратић, одборник Српске напредне странке, уз тврдњу да кадровска политика у здравству није страначка што је лако проверљиво.

За разлику од претходног периода када су се специјализације додељивале искључиво преко политичких странака, када није било плана специјализација и када су се додељивале преко ноћи – подвукао је Прекратић.

Стојановић се острвио на чланове Градског већа, између осталих на Горана Думитрова, који је говорио о томе шта је све урађено на селима од почетка године, али и на запослене у ЈП „Кикинда“ када је на дневни ред дошао извештај о раду овог предузећа за претходну годину.

Па не знам шта је требало, да призивамо Манитуа да нам ове године не буде суша и да ви у јавном предузећу имате повећану потрошњу воде и да нам овде покажате како у домаћинствима имате реализован проценат 100 одсто. Ја се питам шта вам ради ових, чини ми се по табели, 15 запослених у том трусту мозгова, инжењерских, шта то они раде па су остварили 19 одсто реализације овог вашег извештаја – рекао је Стојановић.

На увредљиву реторику реаговао је шеф Одборничког клуба СНС-а Миленко Јованов.

Не мислим да треба да објашњавате да се не каже громила, него гомила, мислим да би вам то био узалудан посао. Мислим да не треба да разјашњавате шта значи реч трансакција и у којим реченичним склоповима се користи супротно ономе што се моли Манитуу. То је његово право, а свако има право да се моли коме хоће, па и да буде Индијанац. Ја о праву Индијанаца да не говори правилно нећу да дирам, али нема права никога да вређа. Ово је трећи пут да је изашао за говорницу и сва три пута искористио прилику да вређа, да ниподаштава људе који нешто раде у овом граду, одборничку већину, не нудећи при том никакве аргументе, него тако по старом добром обичају препричава кафане и кафанске приче, додуше без коленица овог пута. У жељи да испадне занимљив, или не знам шта да одлглуми опозиционара који жели да се пробије поред две величине Жељка Бодрожића и Микија Панића, да се и он некако умува ту да то више не буде двојац него тројац. Разумем да у овом делу не можете и не треба да реагујете, али у делу у ком се упућују увреде, ту морате да реагујете јер вам то прописује пословник и ја вас молим да се држите пословника. Можда је колега мало нервозан, одузет је мандат због затворске казне, можда га је то мало пореметило, мало има неких асоцијација, али то није наш проблем и ми нећемо да трпимо овде да нас било ко вређа – нагласио је Миленко Јованов.


УРАЂЕНО ОБЕЋАНО

Представници владајуће коалиције из СНС и СВМ у оквиру свеукупне расправе о овогодишњм буџету таксативно су, по областима, набројали шта је све финансирано из градске касе и шта ће се све по истој матрици реализовати до краја децембра, посебно у области комуналне делатности. Списак активности за добробит града и грађана је подугачак, уз јединствену констатацију градских званичника – да овдашња власт ништа није обећала, а да није урадила. Тако ће бити и убудуће.