СКУПШТИНА ГРАДА САГЛАСНА ДА СЕ У НАШОЈ СРЕДИНИ РЕАЛИЗУЈЕ ВЕЛИКИ АГРАРНИ ИНВЕСТИЦИОНИ ПРОЈЕКАТ

  • ЕВРОПСКИ КРАЉ МЕСА СТИЖЕ У КИКИНДУ

 

Долазак на глобалном плану познате и признате немачке компаније „Тенис” од стратешког је значаја за опоравак овдашње пољопривредне производње – ради подизања њеног технолошког нивоа и јачања конкурентности, а Кикинда, уз то, значајно добија на угледу и постаје привлачнија за  инвеститоре светског реномеа – напомиње градоначелник Павле Марков

Скупштина града сагласила се да се немачком „Тенису” одобри  закуп 1.544 хектара земљишта у овдашњим катастарским општинама на 30 година. Светски позната и призната компанија, према пројекту, наредног лета на локацији некадашње „Банатове” четврте управе у појасу Банатске Тополе, започиње подизање свињогојске фарме с годишњим турнусом од 70.000 товљеника, затим прасилиште од 2.500 крмача врхунске расе као и пропратне објекте.

„Тенис” ће у ову амбициозну инвестицију за почетак уложити око 20 милиона евра. Биће то,када се ради и о делу кикиндског пројекта, поручује градоначелник Павле Марков, значајан привредни подухват, који ће, сасвим је извесно, из основа, на боље, изменити овдашње аграрне прилике, али и свеукупно слику нагег града. Реагујући на уопштене опаске одборника ЛСВ и њихово начелно оспоравање овакве сарадње са Немцима, први човек града наглашава да се ради о неаргументованим примедбама лигашких представника у градском парламенту – без чињеничног покрића:

Изузетно нам је важно да будемо део што већег броја великих државних пројеката, а не да смо негде у запећку, па нас нико не препознаје – јасан је Марков. – Никоме ништа не дајемо. Расписујемо конкурс, па ко понуди више. Упознајемо се са бизнис планом „Тениса”, који много доброг и корисног нуди. Хоћемо да Кикинда овим пословним аранжманом буде у ланцу светског свињогојског гиганта. Свим силама ћемо се трудити  да наш град изнађе нове путеве економског развоја, те да на том плану начинимо уочљив искорак. У том контексту треба посматрати и доживљавати овај инвестициони подухват, чија свеукупна друштвена важност увелико превазилази свачији индивудуални интерес и личну корист.

Павле Марков наглашава да је долазак „Тениса” од стратешког значаја за опоравак локалне сточарске производње, јер је битан за подизање њеног технолошког нивоа, као и за јачање конкурентности у пољопривреди. Посебно је, у том смислу, важно да покретањем бизниса на овим просторима од стране „европског краља меса” Клемента Тениса – и Кикинда аутоматски постаје привлачнија за инвеститоре светског реномеа. А коначан циљ је јасан: да наш град стекне позицију убрзаног, не само економског, већ укупног опоравка и развоја.


ОРАНИЦЕ НА ПЕТ ЛОКАЦИЈА

Члан Градског већа задужен за аграр Имре Кабок напомнуо је за скупштинског говорницом да ће фирми „Тенис инвест доо”, са седиштем у Београду, иначе ћерки велике немачке компаније, бити издата у закуп земља у катастарским општинама Банатска Топола, Кикинда, Руско Село, Нови Козарци, и Банатско Велико Село.  „Тенис” ће, у старту, запослити 50 људи.


ВЕЛИКА УЛАГАЊА

Предстоје нам у Србији велика улагања у фарме свиња, погоне за производњу сточне хране и, након достизања неопходног обима примарне производње – фабрику за прераду меса. И све то по „Тенисовим” стандардима, с робом намењеном домаћем, регионалном и светском тржишту. Један од наших стратешких циљева је сарадња са добављачима из Србије и пренос знања српским произвођачима – каже представник „Тениса”у Србији Улрих Греве.