СЕЋАЊЕ НА ДЕПОРТАЦИЈУ КИКИНДСКИХ ЈЕВРЕЈА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

  • ОБЕЛЕЖЕНО 77 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА

Комеморативним скупом на Јеврејском гробљу, као и отварањем изложбе слика „Синагоге у Војводини којих више нема“ у Галерији Народног музеја, обележено је 77 година од депортације Јевреја из Кикинде у време Другог светског рата. Полагањем венаца на спомен-обележје на Јеврејском гробљу и читањем кадиша, молитве за мртве, обележно је сећање на 360 настрадалих Јевреја Великокикиндског среза.

Професор историје Лазар Демић подсетио је да је свега 11 Јевреја са територије Кикинде преживело Други светски рат.

– То је једна невиђена мржња настала доласком нациста на власт. Јевреји су десетковани на овом простору и само њих неколико је преживело тешко време – рекао је Демић.

Кикиндски Јевреји током Другог светског рата обављали су најтеже послове, све до 14. августа 1941. године када је било наређено да се окупе у дворишту Синагоге након чега је уследила депортација у ноћи између 14. и 15. августа у Бечеј, а затим у логор на Старом Сајмишту, где је до 1942. године већина Јевреја изгубила живот.

Кикиндска Јеврејска општина, према речима председнице Невене Кнежевић, данас броји 36 чланова.

– Планови за будућност подразумевају да вратимо заједницу „на ноге“ помоћу низа активности и организовањем разних догађаја покушавамо да едукујемо ширу јавност, да се чује за нас, да радимо и постојимо – поручила је председница Јеврејске општине Кикинда.

Како је август месец посвећен сећању на депортацију Јевреја, у организацији новосадске Јеврејске општине, у кикиндском Народном музеју отворена је изложба слика „Синагоге у Војводини којих више нема“. Према речима аутора изложбе Горана Левиа, пре Другог светског рата постојало је 76 синагога, од којих је данас остало само три.

Како је објаснио Леви, изградња целокупног комплекса Синагоге у Кикинди завршена је 1880. године.

– Управо та синагога је била доста велика, имала је чак и основну школу, просторије за омладину, своје купаонице, стан за рабине, стан за канторе, чак је изграђена и мала синагога у дворишту која је имала могућност да се греје, па је могла да се користи и у зимском периоду – предочио је аутор изложбе.

Кикиндска синагога срушена је 1955. године, а на том простору изграђена је стамбена зграда. Као сећање на постојање верског објекта на том месту остала је само спомен-плоча.