СА РАДОМ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА УПОЗНАЛИ СЕ ПРЕДСТАВНИЦИ РЕПУБЛИЧКОГ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА

  • РЕФОРМА КРЕНУЛА ИЗ КИКИНДЕ
  • Државни секретар из Министарства здравља др Берислав Векић, истакао је да би и друге средине у Србији требалo да испрате кикиндски пример бриге о здравству

 

Државни секретар у Министарству здравља др Берислав Векић, у понедељак је посетио Кикинду, где се упознао са радом новооснованог Центра за ментално здравље, кикиндског Дома здравља и локацијама где ће бити отворене нове педијатријске амбуланте. Векић је честитао градским властима на реализованим пројектима у претходне две године и уложеној енергији на решавању проблема у области здравства.

Успостављање Центра за ментално здравље у Кикинди представља трећи део пројекта „Отворени загрљај”, чији је носилац Специјална болница „Свети врачеви” из Новог Кнежевца, који је на конкурсу Европске уније за унапређење положаја оболелих од менталних болести подржан са близу 200 хиљада евра. Партнери на пројекту су били Општина Кикинда и Покрајински секретаријат за здравство и социјалну политику. Центар је почео са радом са корисницима у мају прошле године. У Центру је ангажован мултидисциплинарни тим са две медицинске сестре, два психолога и четири доктора – неуропсихијатра.

Градоначелник Кикинде Павле Марков рекао је да је оснивање Центра за ментално здравље од локалне самоуправе препознато као важан пројекат који треба подржати.

Данас, након непуних годину дана рада, може да се види да Центар представља једну модерну, корисну и важну установу за наш град. У будућности ћемо наставити максимално да подржавамо овакве пројекте, који нуде специјализоване услуге, јер интерес Кикинђана је да што више развијамо ову област и бринемо о целокупној здравственој заштити – навео је Марков.

Државни секретар др Берислав Векић није крио одушевљење оним што је видео у Кикинди. Векић је рекао да је Кикинда први град из којег је кренула реформа на пољу менталног здравља, у оквиру стратегије на републичком нивоу.

Оно на чему се базира ова стратегија је смањење броја хоспитализација у специјалним болницама и на психијатријама у Србији. Данас имамо 55 одељења, са око 3.000 кревета намењених овим пацијентима, а годишње бележимо око 6.000 хоспитализација. Отварањем оваквих центара желимо да смањимо број постеља и да пацијенте са менталним сметњама примакнемо што ближе заједници, да им омогућимо адекватну терапију и ресоцијализацију – навео је Векић и изразио очекивање да ће и други градови кренути за примером Кикинде.

Директорка Специјализоване болнице „Свети врачеви” др Јованка Петровић истакла је да је у кикиндском Центру збринуто досад око 280 корисника и изнела податак да се у Центру ради са 63 пацијента – повратника, који се упућују на психијатријско лечење у Новом Кнежевцу.

Психијатар др Небојша Баба додао је да је кикиндски Центар превасходно намењен раду са тежим менталним проблемима.

Тежа ментална обољења остављају неку врсту хендикепа. Овај центар, својим особљем треба да помогне интеграцију особама које су хоспитализоване, а оним која нису, да превенирају хоспитализацију и да превенирају појаву дисфункционалности – закључио је др Баба.


ЦЕНТАР – САМО ДЕО ПОМОЋИ ЗДРАВСТВУ

Формирање Центра за ментално здравље и две нове педијатријске службе, пројекти су међу многобројним које је у низу реализовала и на путу да оствари, локална самоуправа. Градска власт и изван својих ингеренција, у великој мери помагала је здравство у Кикинди у овом мандату. Купљена су три нова специјализована возила за потребе Хитне службе, учествовано је у реконструкцији и опремању Опште болнице, Дома здравља, градских и сеоских амбланти. Прошле недеље градоначелник Павле Марков пустио је у погон постројење соларних колектора, којима ће се загревати вода у Општој болници.


НОВЕ ПЕДИЈАТРИЈСКЕ АМБУЛАНТЕ

Државни секретар др Векић, посетио је и локације у Микронасељу и просторијама Месне заједнице „Никола Француски”, у којима ће ускоро бити отворене нове педијатријске амбуланте и најавио подршку ресорног Министарства овом пројекту. Директорка Дома здравља др Биљана Марковић навела је да Кикинда има око 10 хиљада становника млађих од 18 година, од чега је око 3.000 деце до седам година и додала да ће две нове амбуланте бити опремљене за интервенције и превентивне прегледе, које ће радити педијатри из Дечјег диспанзера. Градоначелник Павле Марков рекао је да је локална самоуправа подржала иницијативу која је потекла од становника ових делова града и додао да ће за адаптацију објеката бити издвојено 10 милиона динара.

Ово су начини на које можемо да унапредимо здравствену услугу, посебно у случају наших најмлађих суграђана и њихових родитеља, који по разноразним временским условима морају да одлазе са једног краја града на други – навео је Марков.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *