РЕАЛИЗАЦИЈЕ ИНВЕСТИЦИЈА „МЕКАФОРА“ И „ЗОПАСА“- ТЕКУ ПРЕМА УТВРЂЕНОМ ПЛАНУ

  • ОПРЕМАЊЕ ПРИ КРАЈУ, КРЕЋЕ ПРОИЗВОДЊА
  • У погонима италијанске и француске компаније, у првој фази, биће запослено око 150 радника. Предвиђа се да ће у „Зопасу” бити отворено још око 400 радних места

 

У току су завршни радови на изградњи фабричке хале француске компаније „Мекафор”. Објекат се налази у првој кикиндској Индустријској зони и заузима површину око 5.000 квадратних метара. Француска компанија за 30 милиона динара купила је плац, док ће  инвестиција укупно износити око четири милиона евра.

Само шест месеци након отпочињања градње, већ је извршена примопредаја и започео пробни рад. Очекује се и званични пријем објекта и трансфер машина и опреме у Кикинду. То је потврдио и члан Градског већа Саша Танацков.

Очекује се скори почетак рада фабрике. За почетак ће ту бити око 60 запослених и радиће се машинска обрада. У другој фази пројекта, који би требао да буде реализован у наредне две године, следи запошљавање још људи и биће их укупно нешто преко стотину, а почеће да ради и погон за ливење пластике – изјавио је Танацков и оценио да се планирана улагања, којима се обезбеђују нова радна места, остварују према утврђеној динамици.

„Мекафор” ради шири спектар послова за различите гране индустрије моторних возила, са превасходним акцентом на изради и машинској обради делова за аутомобилску индустрију.

С друге стране, почетно улагање индустријског гиганта „Зопаса” износи око милион евра. Италијанска фирма, која се највише бави израдом грејних тела за електричне апарате, своје погоне сместила је  у објекту некадашње „Ауто куће”, где је производња практично већ почела.

ZOPAS
Ђанфранко Зопас у посети Кикинди крајем априла

У Кикинди је почетком јула компанија „Зопос” примила прву групу запослених и они су прошли тронедељну обуку у фабрици ове италијанске компаније у Великом Семиклушу у Румунији. Танацков објашњава да они представљају нуклеус који даље развија производњу у погону у Кикинди.

Сведоци смо да је за нешто више од два месеца, од како је „Зопас” почео да ради, упослено више од 60 људи који раде у три смене са сталном динамиком увођења нових радника, што је повезано са трансфером технологије из Великог Семиклуша. Нека очекивања, која су била на старту и како је договорено, биће померена у позитивном смислу јер су власници компаније „Зопас” изузетно задовољни досадашњим радом у Кикинди, те ће стога, раније него што је првобитно предвиђено, пребацити машине и опрему из фабрике из Великог Семиклуша, па можемо очекивати да ће укупан очекивани број од 400 до 500 радника почети да ради у кикиндској фабрици – каже Танацков.

Танацков најављује да ускоро следи и наставак реконструкције простора у „Ауто кући”, где је фирма „Зопас” закупац, тако да се већ почетком следеће године може очекивати нови талас запошљавања.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *