РАТАРИ СВОЈОМ МЕХАНИЗАЦИЈОМ СВАКОДНЕВНО ВРШЕ ДЕЗИНФИКОВАЊЕ УЛИЦА У ГРАДУ И НА СЕЛИМА

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ВОЛОНТЕРИ

Дезинфекција сеоских насеља, градских средина, објеката, па и зелених површина једна је од најважнијих послова у борби против епидемије вируса корона. Кикиндски пољопривредници су се удружили и од самог почетка учествују у овој акцији са својим пољопривредним машинама. Најмлађи волонтер који се ставио на располагање градском Штабу за ванредне ситуације је 19-годишњи Саша Лејић, кога смо затекли како вредно ради у ромском насељу Мали бедем.
-Више од десетак пута учествовао сам у дезинфекцији градских улица и насеља. И мени, као и осталима који добровољно учествују у овој акцији, мотив је да што пре победимо ову заразну болест. Прошао сам кроз све градске улице, а дезинфекцију обављам трактором и прскалицом – рекао је Саша Лејић.
И Томислав Рођан, произвођач диња из Кикинде, један је од тридесетак пољопривредника који се брину да град буде детаљно дезинфикован, а нарочито му је важно да натријум-хипохлоритом буде дезинфикована зелена пијаца у центру града.
-Жеља ми је да помогнем, као и осталим сталним волонтерима који су сваког дана на терену. Ово је начин на који могу да помогнем свим суграђанима. Сви ми имамо пуно воље да учествујемо у акцији града и није нам тешко. Моја порука свима је да и даље озбиљно схвате све мере које су прописане, јер само тако ћемо брзо дочекати крај епидемије – истакао је Томислав Рођан.
Секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој Мирослава Крнић подсетила је да се територија града свеобухватно дезинфикује свакодневно већ 35 дана. У дезинфекцији учествује 27 добровољаца из Кикинде са својим радним машинама: тракторима, прскалицама, атомизерима, ручним атомизерима.
-Превенција је константна и осим градских и сеоских улица и јавних површина, два пута недељно дезинфикују се службене просторије у јавним установама. Како долази до попуштања мера и отварања продавница и пијаца које су биле затворене сваког дана, дезинфикује се комплетан пијачни простор и тезге. Ради се и појачана дезинфекција испред свих продавница које раде и где се наши суграђани највише задржавају – истакла је Мирослава Крнић.
Ни села не заостају, тако да је у свих девет месних заједница велики број волонтера који се труде да помогну на овај начин.
-Једном недељно представници сеоских месних заједница извештавају нас о томе шта је урађено. Села се два до три пута недељно дезинфикују раствором натријум-хипохлорита и хлор-диоксида, док се ручним атомизерима свакодневно дезинфикује простор испред домова здравља, месних заједница, пошта – додала је Мирослава Крнић.
Натријум-хипохлорита има довољно, а отворени базени СЦ „Језеро” претворени су у складиште дезинфекционих средства.