ПРВИ СЛУЧАЈ ОТКРИВЕН 9. МАРТА 2020.

ДВЕ ГОДИНЕ КОРОНЕ

 

  • На другу годишњицу од како је присутан вирус, јавност очекује ублажавање мера и укидање ковид прописница. У Кикинди до данас обављено више од 69 хиљада прегледа. Од последица ковида 19, преминуло 106 Кикинђана који су били на болничком лечењу

 

 

Данас се навршава тачно две године од када је у Кикинди потврђен први случај вируса корона. То је уједно био и други потврђен случај у читавој земљи, с обзиром на то да је 6. марта ковид 19 установљен код 43-годишњег мушкарца из Бачке Тополе. Анестезиолог др Владимир Прунић, заменик директора Опште болнице, истиче да је први пацијент у нашем граду хоспитализован 9. марта, а да је ПЦР тест потврдио најцрње сумње дан касније. Мушкарац, који је касније и преминуо, вирус корона добио је пошто је боравио у Милану где му се син налазио на лечењу. Врло брзо након првог случаја откривена су још два нова пацијента и сви су пребачени на Инфективну клинику у Нови Сад. Нажалост, свега 11 дана од првог регистрованог случаја 59-годишњи Кикинђанин, један од тројице оболелих, постао је прва жртва ове инфекције у Србији.

Пре тачно две године, 10. марта у 23 сата добили смо потврду наших сумњи. ПЦР тест показао је да је пацијент ког смо примили дан раније оболео од вируса корона. Страх од непознатог, само тако могу да опишем те дане. Страх код пацијената и свих колега, родбине и морам да признам није било лако. Прошло је две године и пуно тога смо научили о овој болести. Научили смо да живимо са вирусом корона, позитивне пацијенте лечимо без страха који је био на почетку. Најтеже је било када је делта сој био доминантан. Тада је забележена велика смртност код пацијената, а за мене лично најтежи тренутак био је када је породица Велди из Мокрина била у интензивној нези. Мајка, отац и син били су на респиратору и сви су преминули. За нас је то било поражавајуће – присећа се др Прунић.

Поред тужних, било је и лепих тренутака, а то су они када су пацијенти преживели респиратор. Те пацијенте, каже, среће и обрадује им се, као и они њему и другим медицинским радницима.

За две године короне у болници је прегледано 6.860 пацијената од којих су 1.362 била на болничком лечењу, а 106 је преминуло од последица изазваних вирусом корона.

Нажалост, код ове болести не можемо да применимо ниједан принцип медицине који смо учили на факултету. И кад мислимо да иде набоље, пацијенту се погорша стање и заврши се како нико не жели. Вирус корона је болест са великим бројем компликација и ни данас не знамо када неко оболи са којом компликацијом ћемо се сусрести. И даље имамо ту непознаницу да не знамо какав ће бити крајњи исход – додаје др Прунић.

Пандемија вируса корона умногоме је утицала и на рад Дома здравља напомиње др Гордана Родић, помоћница директорице за медицинска питања. Огроман је притисак на примарну здравствену заштиту, на ковид амбуланте који јењава како број заражених опада.

Ковид амбуланту отворили смо преко ноћи, након што је потврђен први случај у граду, не чекајући било каква упутства јер смо знали да морамо да изолујемо оболеле пацијенте. За ове две године било је разних изазова, професионалних, организационих, али све смо решавали и лично сматрам да смо одговорили изазову пред којим смо се нашли – каже др Гордана Родић.

Укупно је од марта 2020. до марта 2022. године у ковид амбулантама у Кикинди прегледано 69.252 пацијента. У 2020. било их је 17.267, у 2021. години 39.697, а од почетка ове године 12.288.

Било је дана када је у ковид амбулати обављено и 400 прегледа у једном дану и тада смо радили у две амбуланте. Отварали смо и контролну ковид амбуланту, тако да је у једном моменту објекат у Светосавској 53 био потпуно у црвеној зони. Када је почела вакцинација, јануара прошле године, опет смо се нашли пред изазовом. У просторијама Удружења пензионера отворили смо вакцинални пункт и почели са вакцинацијом. Распоред рада правили смо сваког дана јер су и запослени оболевали – истиче др Гордана Родић.

Наша саговорница и сама је прележала вирус корона и то на самом почетку.

Моја служба поднела је највећи терет. Млади лекари и медицинске сестре херојски раде и сада и нико није одустао од тога да буде у ковид амбулантама, да ради прековремено и да буде ту кад год затреба. Најважније је да смо сачували сваког запосленог и то је оно чиме се поносим – закључила је др Родић.

До сада је у Кикинди дато укупно 70.248 вакцина. Са две дозе вакцинисан је 25.771 суграђан, а са три 18.232. Због смањења интересовања за вакцинацију, она је сада могућа у амбуланти у Светосавској 53 у зеленој зони.

 

СМИРИВАЊЕ СИТУАЦИЈЕ

Епидемијска ситуација на територији града се смирује. На болничком лечењу има седам ковид позитивних пацијената. Од тог броја, петоро је на Инфективном одељењу, један је на респиратору и једно дете је на Дечијем ковид одељењу. Нажалост у протекла 24 сата битку са овим вирусом изгубила су два пацијента.

У ковид амбуланти Дома здравља дневно се обави око 90 прегледа. Открије се до десетак позитивних и највећи део има лаку клиничку слику уз повишену температуру и кашаљ.