ПРВИ КРУГ ЛИЦИТАЦИЈЕ ЗА ИЗДАВАЊЕ ДРЖАВНЕ ЗЕМЉЕ У ЗАКУП

  • У ПОНУДИ 10 ХИЉАДА ХЕКТАРА
  •  Заинтересовани могу да погледају парцеле од 11. до 14. децембра. Ратрима  на располагању и  лане  неиздате обрадиве преле

 

Од 18. до 22. децембра власници регистрованих пољопривредних газдинстава моћи ће да се надмећу за закуп  ораница у државној својини. Министарство пољопривреде, шумарства и водoпривреде дало је сагласност на текст огласа, тако да су се стекли сви услови за организовање лицитације у првом кругу, сазнајемо од члана Градског већа задуженог за пољопривреду Имра Кабока.

Ратарима је на располагању више од 10.000 хектара.Од тога је половина обрадивих парцела, а почетна ценаза закупа једног хектара 183,43 евра по хектару. Највише земље  нуди се у катастарској општини Банатска Топола –  1.438 хектара, а најмање,  свега 297 хектара, у Накову –напомиње Кабок.

У катастарској општини Мокрин   лицитираће се 2.850 хектара, с тим да је више од половине намењено Специјалном резервату „Пашњаци велике дропље“. У Кикинди  се нуди 1.471 хектар, у Сајану 1.341,  Иђошу 1.154,  Башаиду 680,  Банатском Великом Селу 677, Руском Селу 428 и  409 у Новим Козарцима.

На основу права пречег закупа,  већ додељено је 2.975 хектара. Ту земљу већ су узели сточари и власници инфраструктуре.

Очекујем да ће највећи број понуђених парцела бити  излицитиран у првом кругу. И  овога пута издајемо земљу на годину дана. Лане нам је остало доста  слободних обрадивих парцела, које нису  издате  у прво кругу, а други круг није ни организован – објашњава Имре Кабок.

Наш саговорник сагласан је  са пољопривредницима да је лицитација можда дошла касно.

 Чекала се дуго  сагласност ресорног министарства.  Разлог томе је чињеница да  се спроводи поступак реституције. Тренутно имамо 1.700 хектара, у овом поступку  – вели Кабок .

Петар Жигић, председник Комисије за спровођење поступка јавног надметања за издавање у закуп државног пољопривредног земљишта, каже  да ће заинтересовани земљиште моћи да погледају од 11. до 14. децембра. Напомиње  да ће текст огласа бити објављен у нашим новинама.