ПРОСЛАВЉЕН ДАН МИНИСТАРСТВА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА И СЛАВА И ДАН ПОЛИЦИЈЕ

  • БЕЗБЕДНОСТ  ГРАЂАНА НА ПРВОМ МЕСТУ
  • Начелник Полицијске управе Душан Глишин истакао је да ће кикиндским полицајцима у наредном периоду бити приоритетни задаци на плану спречавања и сузбијања кривичних дела, тешких крађа и крађа, као и унапређење безбедности саобраћаја

 

 

У Полицијској управи Кикинда, у понедељак је пригодном свечаношћу обележен Дан Министарства унутрашњих послова и Дан и слава Полиције. Свечану церемонију предводио је начелник Душан Глишин, а све је започело полагањем венаца на спомен-плочу полицијским службеницима који су изгубили животе на дужности 1998. и 99. године, на Косову и Метохији.

За разлику од претходних година, свечаност је одржана у кругу Дома ученика „Никола Војводић“. У прелепом амбијенту дворишта ове установе, окупили су се челници Полиције, службеници ПУ Кикинда, бројни гости, представници локалне самоуправе међу којима је био и градоначелник Кикинде Павле Марков, начелник Округа Никола Лукач, представници медија и друге званице. Програм је започео химном „Боже правде“, у извођењу хора „Корнелије Станковић“, а настављен је присећањем на догађаје код Чукур чесме 1862. године, када се српска жандармерија сукобила с турском посадом београдске тврђаве након убиства српског дечака. Ови сукоби трајали су неколико дана, а у знак сећања на ове догађаје, обележава се Дан полиције.

Поздрављајући присутне, начелник Полицијске управе у Кикинди Душан Глишин истакао је да је у претходном периоду захваљујући анагажовању запослених, безбедност грађана подигнута на виши ниво.

Посао полицијаца је изузетно тежак и од њега се увек очекује да изврши свој задатак. У претходном периоду доста је урађено у области безбедности деце и средњошколаца. Одржан је велик број едукативних радионица у школама на територији наше полицијске управе. Безбедносни приоритети у наредном периоду биће спречавање и сузбијање кривичних дела, тешких крађа и крађа, као и унапређење безбедности саобраћаја – истакао је Душан Глишин, начелник Полицијске управе Кикинда.

Он је изнео да је од почетка године смањен број саобраћајних незгода, али да се приметно повећао број извршених кривичних дела са елементима насиља, пре свега разбојништва.

Радује што је највећи број тих дела расветљен услед појачаних и константних полицијских активности. Починиоци су спроведени надлежним судским органима. Примарни задаци темељиће се на државној тенденцији, које се односи на сузбијање производње и кријумчарење дроге, коју смо одлучно започели – додао је Глишин и подвукао да је у претходном периоду значајно подигнут ниво професионализма и обучености припадника полиције. Ову тврдњу начелника, практично су показали припадници трећег одреда пете чете Интервентне јединице полиције, демонстрирајући рад на терену у реалним ситуацијама (оквир).

„Нове кикиндске новине“ у прошлом броју опширније су писале о новом руководству и челним људима кикиндске полиције. Општи утисак је да се пред начелником Душаном Глишином и начелником Одељења криминалистичке полиције Браниславом Бабићем, пре свих, налази озбиљан посао успостављања чврсте хијерархије у Управи, уз истовремено бављење свакодневним задацима на очувању безбедности и подизању нивоа професионалности, обучености и опремљености кикиндских полицајаца.

Програм прославе увеличали су чланови хора „Чуперак“, Певачко друштво „Корнелије Станковић” и оркестар Добровољног ватрогасног друшва. Представницима ових друштава начелник Глишин уручио је захвалнице, а ова признања припала су још и Марку Марковљеву из Културног центра и директору ДУ „Никола Војводић“, Љубомиру Васичину.


ПОКАЗНЕ ВЕЖБЕ

Окупљени на прослави Дана МУП-а и Дана и славе Полиције, имали прилику да виде колико су кикиндски полицајци спретни у руковању ватреним оружјем, истренираност службеног пса у проналажењу наркотика скривеног у путним торбама.

Највећу пажњу ове године изазвао је приказ обезбеђења спортске манифестације којој присуствује група навијача. Ова показна вежба изведена је на отвореном терену и трибинама Дома ученика, због чега је овај објекат био и идеално место. Приказано је на који начин се навијачи уводе успортски објекат и како се решава сукоб унутар највијачке групе, као и хапшење особе која је изазвала сукоб.