ПРИВОДЕ СЕ КРАЈУ РАДОВИ НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ 22 КИЛОМЕТАРА ДЕОНИЦЕ МАГИСТРАЛНОГ ПУТА

  • ОБНОВЉЕН ПУТ КИКИНДА-БАШАИД
  • Једна од најважнијих саобраћајница на прилазу Кикинди коначно је без рупа и далеко безбеднија. Павле Марков: „Испуњено још једно обећање, а ово неће бити једина инвестиција из области путне инфраструктуре у нашој средини

 

До краја ове седмице биће завршена реконструкција и последње деонице дела магистралног пута између Кикинде и Башаида.

Преосталих три и по километара пута биће санирано до краја недеље, уколико то временске прилике буду дозволиле, након чега

ће уследити постављање вертикалне и хоризонталне саобраћајне сигнализације.

Радове је прошлог петка обишао градоначелник Кикинде Павле Марков, који је изразио задовољство због чињенице да се овај вишегодишњи посао коначно приводи крају.

Са задовољством могу да констатујем да се завршава реконструкција последње деонице пута између Кикинде и Башаида. Рекли смо да је за нас веома важно да се овај путни правац коначно доведе у ред, а знате и сами да је 22 километра дуга деоница годинама била у изузетно лошем стању. И ово обећање смо испунили. Пре две године урађена је најтежа и  тада смо показали да ћемо пут у целој дужини успети да реконструишемо. Овај део магистралног пута данас изгледа неупоредиво боље него раније. Не морам посебно да појашњавам колико је овај пут важан за нас, али и за домаће и иностране возаче, наше госте и потенцијалне инвеститоре– указао је Марков и додао да ово неће бити једина инвестиција из области путне инфраструктуре у нашој средини.

Својевремено је око 1,8 милиона динара утрошено за постављање адекватне саобраћајне сигнализације према Граничном прелазу Наково-Лунга. Од договорених пројеката Града Кикинде и ЈП „Путеви Србије” преостала је изградња кружног тока на улазу у наш град, код скретања за Иђош. Градоначелник је захвалио Влади Републике Србије, ресорном министарству и ЈП „Путеви Србије“ што су испоштовали захтеве Кикинђана.

Нешто више од 70 милиона динара опредељено је за адаптацију последњих 3,2 километра на уређењу ове саобраћајнице, а посао је на тендеру добио „Војпут“. Магистрални пут је под ингеренцијом ЈП „Путеви Србије“, које је и обезбедило средства за ове радове.

Саобраћај се тренутно несметано одвија, уз пуно поштовање прописа и адекватне сигнализије, а путари обећавају да ће и пре предвиђеног рока, који износи 75 радних дана, окончати санацију ове деонице.


ЈАЛОВ ПОЧЕТАК- НАПРЕДАН ЗАВРШЕТАК

Реконструкција дела пута М-24 последњих година извођена је етапно. Званично је отпочета у јуну 2011. године под палицом ДС -СПС – ЛСВ коалиције. Тадашњи председник општине Илија Војиновић обећавао је да ће радови бити завршени за свега шест месеци(!) Но, како је време одмицало, све више се тадашња општинска гарнитура вајкала на недостатак пара. За главног кривца означена је фирма „Путеви Србије“, која као финансијер није обезбедила 570 милиона, већ само 200, што је било довољно за свега трећину планираних радова. Управо толико, демократе и њихови саучесници успели су да „добаце“ за годину и по дана од отпочињања радова. Њихове наследнике окупљене око напредњака чекао је далеко већи и компликованији део посла, који је ових дана и приведен крају.

Пут Кикинда- Башаид наметао се као прва тема у предизборним кампањама. Реконструкција од 18 до 25 километара магистралног пута, у зависности ко ју је кад предлагао, небројено пута је најављивана.

Актуелна градска власт окупљена око напредњака, а предвођена Павлом Марковим, најозбиљније је прионула на посао око завршетка невешто започетих радова. Захваљујући томе, али и више него добрим односима локалне власти са Министарством грађевине, више од половине посла урађено је за веома кратко време. Треба ли подсећати и на то да је првобитно процењена укупна вредност радова са 570 „порасла“ на читавих 650 милиона динара?

Дежурни критичари и злонамерници још једном су остали без аргумената за напад на напредњаке и њихову способност да испуне обећано, за разлику од осталих.


ЗБОГОМ РУПАМА

Уместо критичне саобраћајнице познате по великом броју саобраћајних несрећа, бројним рупама и колотразима, пут Кикинда- Башаид данас је раван као писта. Већ наредне недеље, уколико то временске прилике дозволе, започеће хоризонтално обележавање и постављање вертикалне сигнализације на обновљеној деоници. Нови пут шири је од досадашњег за седам центиметара.