ПРЕДСТАВЉЕНИ ПРОГРАМИ И ЈАВНИ ПОЗИВИ НАЦИОНАЛНЕ СЛУЖБЕ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

  • НОВИМ МЕРАМА ДО СМАЊЕЊА НЕЗАПОСЛЕНОСТИ
  • Мерама запошљавања у Севернобанатском округу биће обухваћено 2.700 лица. Приоритет локалне самоуправе је отварање нових радних места- истакао градоначелник Кикинде Павле Марков

 

Јавни позиви Националне службе за запошљавање (НСЗ) у оквиру мера активног запошљавања, који се финансирају из буџета Републике Србије, отворени су прошле недеље, док се у наредном периоду очекује отварање и оних које финасирају покрајина и локална самоуправа. Према речима заменика директора НСЗ Петра Јарића, за различите мере подршке за запошљавање из републичког буџета издвојено је четири милијарде динара.

Биће укључено 135.000 особа широм Србије, од тога 20.000 особа кроз новчане мере. Када причамо о Севернобанатском управном округу, кроз активне мере биће укључено 2700 особа, од тога 350 особа кроз новчане мере – рекао је Јарић.

Усвајање предлога мера Покрајинског акционог плана очекује се половином марта, истовремено са расписивањем јавних позива. Из буџета Покрајинског секретаријата за привреду и туризам опредељено је 90 милиона динара за три мере запошљавања, објаснила је Снежана Седлар, директорица Покрајинске Службе НСЗ. У питању су субвенције за самозапошљавање, ново запошљавање послодавцима и програм финансирања јавних радова.

 

Највећа новина је да је за самозапошљавање особа са високим образовањем, који имају најмање 240 ЕСПБ бодова, предвиђено 511.000 динара субвенције. Односи се, на пример, на адвокатске канцеларије, лекарске и стоматолошке ординације, инжењерске и ИТ бирое. За самозапошљавање особа које имају ниже образовање од тог, опредељено је 324.000 динара – објаснила је Седлар. Поред тога, ПС за међурегионалну сарадњу, регионални развој и локалну самоуправу у свом буџету предвидео је 350 милиона за програм новог запошљавања у домаћим компанијама.

У циљу спровођења активних  мера запошљавања, Град Кикинда ове године издвојио је средства за програме стручна пракса и јавне радове, а расписивање јавних позива очекује се у наредном периоду. Према речима градоначленика Кикинде Павла Маркова, у сарадњи са вишим инстанцама, Град улаже додатне напоре у смањење стопе незапослености на подручју Кикинде.

Ми смо већ сада на успешном путу ка том циљу. Град Кикинда је у претходних неколико година направила искорак када је упитању отварање нових радних места. Презентација мера подршке је прави начин да скренемо пажњу предузетницима, да их подстакнемо и анимирамо да користе средства и запошљавају људе – рекао је Марков.

На подручју кикиндске филијале НСЗ у току прошле године 404 незапослених особа ангажовано је путем финансијске подршке преко расписаних јавних позива. Поједини јавни позиви НСЗ прошле године показали су се као врло интересантни за послодавце на подручју Севернобанатског округа, навела је директорица кикиндске филијале НСЗ Јелена Митровић.

То су, на пример, стручна пракса, ново запошљавање, јавни радови. Морали смо да затражимо проширење квоте за неке од послодавца који су конкурисали. Надамо се да ће и ове године бити велико интересовање од стране послодаваца – рекла је Митровић.


КИКИНДСКИ ПОСЛОДАВЦИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ

У Фирми „Шоле“ пре две године око 15 особа завршило је шестонедељну обуку за вариоце и браваре, од којих су поједини добили посао у тој компанији, захваљујући средствима у оквиру мера запошљавања НСЗ. Према речима извршног директора фирме „Шоле“ Николе Шоколовачког, у сталном су контакту са НСЗ и планирају и ове године да конкуришу за средства.

И ове године имамо потребу за запошљавањем и имамо договор са Националном службом да покушамо у току године да поновимо конкурс и да видимо да ли постоји још заинтеесованих људи, који би дошли на обуку, а касније и добили посао – рекао је Школовачки.


ОКО 2.000 НАШЛО ПОСАО

Кроз мере запошљавања Покрајине прошле године радно место нашло је око две хиљаде људи. Према речима Снежане Седлар, стопа незапослености у Војводини, према званичним подацима Републичког завода за статистику, је смањена. За разлику од стопе незапослености почетком 2018. године, која је износила преко 11 одсто, у трећем кварталу исте године била је 7,9 одсто. На нивоу Србије за исти период, стопа незапослености је смањена са 14,8 на 11,3 одсто.