ПОТВРЂЕНО НЕКОЛИКО СЛУЧАЈЕВА ОБОЛЕЛИХ ОД МОРБИЛА У КИКИНДИ

  • ЕПИДЕМИЈА МАЛИХ БОГИЊА
  • У Кикинди оболело шесторо одраслих особа од морбила. Сви се налазе на кућном лечењу и доброг су општег здравственог стања, кажу надлежни

 

Од 8. марта и Кикинда се налази на списку градова и општина у Србији из којих је Министарству здравља пријављена епидемија малих богиња. Према информацијама које се налазе на сајту Завода за јавно здравље, морбиле су потврђене код шесторо одраслих особа. Сви они лече се у кућним условима, у изолацији, и доброг су општег стања. Осим оболелих који су под надзором, прате се и њихове породице и особе са којима су били у непосредној близини, јер се болест преноси у директном контакту са оболелом особом и преко капљица, односно кашљањем и кијањем. Код оболелих је вакцинални статус непознат или нису реквацинисани односно примили су само једну дозу ММР вакцине.

Први симптоми болести јављају се од седмог до 18. дана од када је особа била изложена вирусу. Код оболелих се она манифестује општом слабошћу организма, грозницом, малаксалошћу, осипом који се прво јавља иза ушију, на лицу, врату, а потом се шири. Осип траје од четири до седам дана, а имунитет који се стекне након што богиње прођу је доживотан.

Најпоузданија мера превенције против морбила је вакцинисање ММР вакцином. У Кикинди је број вакцинисане деце 98,7 процената. Прва доза вакцине прима се са годину дана, а друга до навршених седам година. Последња епидемија малих богиња у Војводини забележена је 2007. године.


ЧЕКА СЕ ОДЛУКА МИНИСТАРСТВА

И даље се чека на одлуку Министарства здравља о томе да ли ће епидемија бити и проглашена. Кикинда је једна од последњих у подужем списку средина где је регистровано присуство морбила. Највећи број оболелих пријављен је у Сурдулици (151), Лесковцу (112), Тутину (95)… На територији у надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано је укупно 3340 случајева малих богиња. Најмлађа оболела особа је стара 15 дана, а најстарија 70 година.

Већина оболелих особа (95%) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса.

Поред неколико смртних случајева, бројне су и теже компликације проузроковане малим богињама, као што је упала плућа или запаљење мозга.