ЗВАНИЧНИЦИ ЕУ И УН ПОСЕТИЛИ КИКИНДУ И ПРИХВАТНИ ЦЕНТАР ЗА МИГРАНТЕ У ТОПОЛИ

  • ПРИМЕР ДОБРЕ САРАДЊЕ
  • Представници Европске уније, Уједињених нација и Комесаријата за избеглице уверили се да су услови смештаја у кикиндском Прихватном центру на завидном нивоу. Ново возило и опрема донирани Дому здравља

 

Представници Делегације Европске уније у Србији, државни званичници, преставници Комесаријата за избеглице, представници Уједињених нација и челници локалне самоуправе, посетили су прошлог четвртка Прихватни центар за мигранте у Банатској Тополи.

Током последњих месеци у овај објекат је уложено 184.000 евра и присутни су могли на лицу места да се увере да су сви тражени стандарди задовољени и да су услови боравка у привременом смештају сада на завидном нивоу.

Поред ограде око Прихватног центра и дечјег игралишта, инсталирана је расвета и видео-надзор, док су трпезарија и кухиња потпуно реновирани. Посета је организована у оквиру подршке ЕУ управљању миграцијама у Србији. Никола Бизел, представник Делегације ЕУ, није крио задовољство виђеним у Кикинди.

Уверио сам се да се помоћ ЕУ адекватно користи и стиже до оних којима је потребна. Србија се поноси својим историјом прихватања и интегрисања избеглица, а као држава која тежи да постане чланица ЕУ може да се похвали начином на који је дочекала мигранте. Унија подржава Србију у њеним напорима да обезбеди адекватне услуге од почетка повећаног прилива миграната. Са скоро 100 милиона евра, највећи је донатор. Унапредили смо функционисање здравствене заштите у Кикинди, па ће лечење бити олакшано за локално становништво, као и за мигранте – рекао је Бизел.

Градоначелник Кикинде Павле Марков захвалио је ЕУ што је препознала потребе града и учествовала у подизању квалитета живота како Кикинђана, тако и миграната и избеглица:

Заиста су се драстично побољшали услови боравка људи у овом објекту. На унапређењу квалитета смештаја, али и васпитног рада с њиховом децом, ангажовала се и локална самоуправа. Захвални смо и на осталим вредним донацијама. Кикиндском Дому здравља уручено је специјално медицинско возило вредно 21.000 евра, док је Заводу за јавно здравље дониран микробиолошки анализатор. Апарат је вредан 20.000 евра и значајно ће унапредити екасност рада у лабораторији– рекао је Марков.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић оценио је да је Прихватни центар пример добре синергије локалне заједнице, државних институција и Делегације ЕУ.

Без њихове помоћи, тешко да бисмо све ово урадили. Услови у Прихватном центру су више него пристојни. Овде се налази и шездесетак деце. Још увек постоји проблем са коришћењем пијаће воде, али и слабом електричном инфраструктуром, што ће бити приоритет у наредном периоду – рекао је Цуцић.

На крају обиласка Центра, уприличена је волонтерска акција пошумљавања у Банатској Тополи. Код обе капеле и Ватрогасног дома, али и код Прихватног центра, засађено је 400 младица украсне шљиве, јасмина и тополе. Еколошку акцију реализовали су мигранти, мештани Банатске Тополе и чланови Одреда извиђача „Прока С. Плави”.


ГОДИШЊИЦА

Прихватни центар званично је отворен крајем априла прошле године. Од града је удаљен десетак километара, а налази се у потпуно реновираној бившој управној згради Пољопривредног

предузећа „29. новембар”, покрај Банатске Тополе. Овде је тренутно смештено око 130 миграната.