МИНИСТАР ЗОРАН ЂОРЂЕВИЋ У КИКИНДИ НАЈАВИО ВЕЛИКА УЛАГАЊА

  • КАПИТАЛНИ ПРОЈЕКТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ
  • За изградњу новог објекта у Старом дому, реконструкцију зграде Новог дома и адаптацију некадашњег Дома ученика за потребе отварања Прихватилишта и Сигурне куће, биће издвојено 245 милиона динара

 

 

У Геронтолошком центру у Кикинди планирана је рeализација три капитална пројекта укупне вредности 245 милиона динара. У питању је изградња новог објекта у Старом дому, друга фаза реконструкције зграде Новог дома и друга фаза адаптације некадашњег Дома ученика у Улици Ђуре Јакшићa за потребе отварања Прихватилишта и Сигурне куће.

Спремно дочекујемо времена која су пред нама, а све у сврху решавања проблема и да Геронтолошки центар у правом смислу буде најбољи, а да корисници имају највише од тога. У питању су озбиљни задаци, али након састанка са ресорним министром убеђен сам да ћемо у наредном периоду реализовати зацртано – рекао је Светислав Вукмирица, директор Геронтолошког центра Кикинда.

Реализација планираних инвестиција требало би да почне наредне године, а подршка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања неће изостати, најавио је министар Зоран Ђорђевић приликом радне посете Кикинди. Када је у питању социјална заштита у Кикинди, Ђорђевић је, између осталог, најавио изградњу објекта за потребе Центра за социјални рад.

Прошле године смо са УНОПС-ом покренули пројекат изградње нових центара за социјални рад у свим општинама и градовима. У првом кругу изградње, међу пет градова налази се и Кикинда. С обзиром на то да су средства обезбеђена, у фебруару ће Министарство, Град и УНОПС потписати споразум и очекујемо да изградња крене маја или јуна. Кикинда ће добити потпуно нов, модеран Центар за социјални рад, у складу са свим захтевима и мишљењима стручних људи – објаснио је министар.

Осим Републике и Покрајине, у област социјалне заштите улажу и локлане самоуправе. Град Кикинда је у буџету за 2020. годину наменио 135 милиона динара за побољшање услова рада установа социјалне заштите и њихових корисника.

Током претходне три године опада број корисника социјалне заштите, што недвосмислено говори о узлазној путањи привредног живота у Кикинди. На састанку са министром Ђорђевићем причали смо о неколико капиталних пројеката и уважавајући њихову вредност, када је социјална заштита у питању, Кикинда је на завидном нивоу у овој области – рекао је градоначелник Павле Марков.

У оквиру радне посете Кикинди, министар Ђорђевић обишао је зграде Старог и Новог дома Геронтолошког центра, као и Удружење „Чигра“. Ђорђевић се састао са представницима Градске управе, Севернобанатског управног округа, Центра за пружање услуга социјалне заштите, Центра за социјални рад, Националне службе за запошљавање и ПИО фонда.


РЕШАВАЊЕ ВЛАСНИЧКЕ СТРУКТУРЕ

С обзиром на то да су зграде геронтолошких центара у власништву ПИО Фонда, што представља проблем приликом инвестирања, у Министарству је одлучено да Фонд направи анализу и покрене иницијативу да се ти објекти процене како би држава могла да их откупи и да геронтолошким центрима, рекао је министар Зоран Ђорђевић.