ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАВЛЕ МАРКОВ ПОСЕТИО ПОГОНЕ ДВЕ КИКИНДСКЕ ФАБРИКЕ

  • ХИЉАДУ РАДНИКА У „ТИСА АУТОМОТИВУ“
  • Овај пројекат је значајан за наш град, јер је отварањем фабрике у великој мери смањена незапосленост, рекао је Павле Марков

 

Градоначелник Кикинде Павле Марков обишао је прошле недеље погоне фабрике „Тиса аутомотив“, који се налазе у старом објекту компаније „Јафа-Банини“. Марков је том приликом констатовао да се производња несметано одвија и да су предузете све неопходне мере заштите запослених. Након шеснаестодневног прекида рада у априлу, узрокованог увођењем ванредних мера, свих хиљаду радника поново су у погону.

Пре две године потписали смо споразум са овом компанијом у којем смо се обавезали да ћемо обезбедити 300 радника за фабрику у Сенти. Тада смо планирали да отворимо погон у нашем граду и преселимо ове раднике, али и да запослимо још већи број Кикинђана. Сада, након годину дана рада, фабрика у Кикинди има око хиљаду радника, а пословодство је веома задовољно њиховим ангажовањем. Овај пројекат је значајан за наш град, јер је отварањем фабрике у великој мери смањена незапосленост, а могу рећи да је у току реализација још једног пројекта, који ће обезбедити додатна радна места нашим суграђанима – рекао је Павле Марков.

Радован Игњатов, руководилац развојног одељења и заменик генералног директора фабрике, истакао је да је Град Кикинда пуно допринео пословном позиционирању његове компаније на овим просторима.

Наша компанија у Србији има преко 2300 запослених у погонима у Сенти, Бечеју и Кикинди. Производња се одвија у две смене, а очекујемо да ћемо током августа примати нове раднике. Били смо принуђени да због пандемије вируса корона обуставимо производњу на 16 дана, али је сада ситуација стабилизована и радимо у пуном капацитету – истакао је Игњатов.

„Тиса аутомотив“ значајан је фактор у даљем развоју града, а о стабилности пословања ове компаније довољно говори податак да је један од кључних партнера и шведски аутомобилски гигант- „Волво“.

 

 

  • ИЗ ИНДУСТРИЈСКЕ ЗОНЕ ДЕЛОВИ ЗА АВИОНЕ
  • Компанија „Мекафор“ у нову фабрику у Кикинди улаже три милиона евра. Након делова за аутомобиле, производна делатност шири се на авио-индустрију

 

Компанија „Мекафор“ своју делатност прошириће и на производњу делова за авио-индустрију, што је условило почетак изградње новог погона поред постојеће фабрике. Изградња објекта на 3000 квадратних метара почела је марта и план је да он буде завршен до краја лета. Према речима директора компаније „Мекафор“ Небојше Недељковића, ситуација изазвана вирусом корона направила је проблем код произвођача самих авиона, што ће утицати на очекивани темпо реализације пројекта. Међутим, пројекат се свакако наставља и планирано је да се у новом погону у наредне три године запосли 180 људи.

Радићемо машинску и прецизну завршну обраду делова око турбине авиона. Укупна улагања у нову фабрику су око три милиона евра. Због ситуације изазване вирусом корона, током априла нам је постојећа производња пала готово на пола. Међутим, знаци за јун су добри, с обзиром на поруџбенице које добијамо од купаца, да ће се се ситуација вратити на ниво пре короне – објаснио је Недељковић.

Компанија „Мекафор“ свој погон у Кикинди отворила је 2014. године и производи делове за ауто-индустрију, произвођаче камиона, пољопривредну механизацију. Од отварања погона у Кикинди удвостручен је број запослених, те „Мекафор“ сада запошљава више од 100 радника. Управо отварање погона ове компаније у Кикинди је отворило и нове могућности у привлачењу страних инвеститора, истакао је градоначелник Кикинде Павле Марков приликом посете овој фабрици.

Морам да истакнем квалитет компаније која нам је у старту улила велико поверење и били смо веома задовољни оним што смо чули и видели од самих власника. Од тада траје наша веома добра сарадња. Изградњом нове фабрике, Кикинда ће добити и произвођача прецизне механике у авио-индустрији, што ће много значити имиџу целокупне кикиндске индустрије. Морамо да похвалимо компанију, која је током свих претходних година показала да Кикинду осећа као свој град. Када смо почињали причу, пре неколико година, рекао сам да је у питању права породична компанија, која је расла како треба. У питању је стабилна, сигурна, али развојна компанија – истако је градоначелник.

Марков и Недељковић сложили су се да је сарадња Града и ове компаније на високом нивоу. Након обиласка погона фабрике уследио је састанак представника Града Кикинде и менаџмента компаније „Мекафор“ о потребама компаније и подршци у реализацији нових планова.

 

ДРУШТВЕНО-ОДГОВОРНА КОМПАНИЈА

Компанија „Мекафор“ показала је висок ниво друштвене одговорности током претходних година кроз неколико донација Општој болници и Дому здравља Кикидна. Почетком ситуације изазване вирусом корона, према речима градоначелника Павла Маркова, представници компаније „Мекафор“ међу првима су звали да питају да ли је потребна помоћ у било каквом погледу.

Срећом, помоћ нам није била потребна толико, али ми ценимо и кад се неко интересује за оно што се дешава у нашем граду и свим нашим суграђанима – нагласио је Марков.