АМБАСАДОР АЛЖИРА ФАТАХ МАХРАЗ У ПРВОЈ ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ ЈЕДНОМ ГРАДУ У СРБИЈИ

СТВАРАЊЕ НОВОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

 

  • Главна идеја састанка амбасадора Алжира и локалног руководства у Кикинди била је проналажење потенцијалог града-побратима у Алжиру, како би се у будућем периоду остварила дубља сарадња, како на локалном, тако и на вишем нивоу. Размена искустава донела би различите бенефите и нашем граду, који се све више окреће туристичким потенцијалима

 

За Њ.Е. Фатаха Махраза, амбасадора НДР Алжир у Србији, долазак у Кикинду представља прву званичну посету неком граду у нашој земљи, од како је пре шест месеци дошао на ту функцију. Теме састанка са градоначелником Николом Лукачем и његовим тимом били су инвестиционе могућности у Кикинди, али и потенцијално продубљивање сарадње између две државе, преко мањих градова, који су према речима Њ.Е. амбасадора Фатаха Махраза веома важни за сваку земљу:

Размишљамо како да се Кикинда побратими са градом, који ћемо наћи, а који има сличну индустрију и потенцијале, како би долазило до чешће размене искустава, да би долазило до размене студената и ђака и да би се створила клима за блискију сарадњу са тим градом-побратимом – истакао је амбасадор Алжира у Србији Фатах Махраз.

У последњих неколико година, Кикинда се све више окренула промоцији туристичких потенцијала, које су и предочене гостима из алжирске амбасаде. Како сматра градоначелник Кикинде Никола Лукач, посете дипломата нашем граду, које су у последње време све учестали, знак су да је Кикинда препозната као град добрих људи и средина која нуди различите могућности. Дипломатске посете важне су за привлачење страних инвеститора у мање средине:

Сада се сви други инвеститори из других земаља, па можда и Алжира интересују да нешто уложе у Кикинду. Наш гост је понудио знања и могућност да нас споји са потенцијалним инвеститорима за велнес и спа-центар, како бисмо искористили наше геотермалне воде – нагласио је градоначелник Лукач.

Посету Кикинди амбасадор Алжира завршио је отварањем изложбе фотографија „Алжир – бисер Магреба“ уметничког фотографа Владимира Лукача, која је уприлична у Галерији кикиндског Културног центра. На изложни је приказано 60 фотографија, које је аутор направио у различитим деловима Алжира у фебруару 2019. године:

О држави Алжир знамо мало и ми смо кроз путовање упознали све њене лепоте. Кроз фотографије ће и публика моћи, макар делимично, да сагледа колико је то дивна земља и колико алжирски народ воли бившу Југославију, а тим трагом и Србију – закључио је Владимир Лукач.

Амбасадор Алжира је, приликом посете нашем граду, имао прилику да се упозна са свим знаменитостима које Кикинда нуди: од најлепше улице на свету, преко Народног музеја, „Тере“, чињенице да је Кикинда највеће зимовалиште сова ушара, до Суваче и самог Градског трга, који су на госта оставили најјачи утисак.