ПОЧЕО ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ КУЛИРАНСКИ КАМП

  • ИСТИ САСТОЈЦИ ЧИНЕ РАЗЛИЧИТА ЈЕЛА

 

У пројекту „Омладинска кухињска лабораторија“ учествује 40 кувара из Србије, Румуније, Мађарске и Хрватске. Уз мото „Исти састојци чине различита јела различитих националних кухиња“, млади ће промовисати културолошку различитост. Учеснике кампа посетила је заменица градоначелника Босиљка Срдић која га је и званично отворила.

Босиљка Срдић

Окупљањем младих из три земље подижемо на виши ниво међународну сарадњу образовних институција. Ово је прилика да подигнемо углед наших школа у региону. Камп промовише сарадњу, разумевање, толаренцију, вредности које треба неговати и за које се залаже и локална самоуправа – истакла је Босиљка Срдић.

Драгана Дукић је додала, да је Удружење „Панонска иницијатива“ локални партнер на пројекту који је подржан од стране Града Кикинде и Економско-трговинске школе.

Будуће куваре у току кампа обучићемо да припремају сирову храну, здраву храну, али и храну без глутена. Важно нам је, да млади науче све о правилној исхрани јер је све више људи који не могу све да једу – напоменула је Драгана Дукић.

У кампу као волонтер учествује и Маја Волк која је пристала да учесницима открије тајне припремања здравих оброка од сирове хране.

Желим све да подстакнем да буду мотивисани да размишљају еколошки када припремају јела. Знања има свуда, али мотивација покреће – закључила је Маја Волк.

Радионице о изради безглутенске хране одржала је и Адријана Бручић, хрватска блогерка, а камп је, у сарадњи са Панонском иницијативом и Економско трговинском школом, организовао Ресурс центар за одрживи развој