ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА ОСАМ КИЛОМЕТАРА МАГИСТРАЛНОГ ВОДОВОДА

  • КРУПНИМ КОРАЦИМА КА ФАБРИЦИ ВОДЕ
  • У наставку реконструкције водоводне мреже, која се одвија у склопу пројекта изградње фабрике воде, на ред је стигла деоница магистралног и дистрибутивног водовода за потребе агроиндустријске зоне

 

Након посете градилишту у Улици Јована Јовановића Змаја, где је у току замена постојеће мреже и изградња магистралног цевовода, градоначелник Кикинде Павле Марков оценио је да пројекат изградње фабрике воде одмиче према плану.

Сада више није питање да ли ће Кикинђани имати воду по свим стандардима, него је питање када ће се то временски завршити. Следећа фаза која следи, надамо се, у наредних пола године јесте потписивање уговора са извођачем за изградњу Постројења за пречишћавање воде. Након тога, ту смо да надзиремо и чекамо да грађевинске фирме заврше радове – рекао је Марков и подсетио да је идејно технолошко решење пронађено, као и да ће пројекат изградње Постројења бити реализован уз помоћ Немачке развојне банке (KFW).

У циљу изградње фабрике воде, у Кикинди је пре више од две године фазно почела санација појединих деоница водоводне мреже због старости цеви и хидраулички неповољних пречника. Реконструкција магистралног цевовода, у дужини од око три километара, од укупно планираних осам у Улици Јована Јовановића Змаја започета је крајем јула ове године. Како је објаснио Славиша Паравиња, одговорни извођач радова, посао у Змај Јовиној добро напредује.

Пошто је у питању реконструкција, тешко је прогнозирати, али смо на добром путу. Тренутно се ради монтажа цевовода, а предстоји нам тежи део посла, односно монтажа чворишта, проналажње кућних прикључака и превезивање – објаснио је шеф градилишта.

Реконструкција магистралног водовода у дужини од 3.050 метара вредна је око 36,6 милиона динара, од којих је половину средстава обезбедила локална самоуправа, а остатак Министарство привреде. Наредна фаза подразумева реконструкцију још пет километара магистралног водовода, а вредност радова биће око 67,7 милиона динара. Према речима Маркова, пројекат реконструкције магистралног водовода је веома важан из неколико разлога.

Магистрални цевовод ће, пре свега, бити нов. Обезбеђиваће несметан проток воде, бочне цеви моћи ће да буду прикључене на њега, а најважније је да ће грађани бити сигурни да ће питка вода, када се произведе, доћи до крајњих корисника у складу са стандардима. Такође, индустријска зона добила је потребу за већом и стабилнијом количином воде, тако да ће сам вод снабдевати фабрике које послују тамо – рекао је градоначелник.

Водоводна мрежа у Кикинди дуга је 140 километара, а пројектом изградње фабрике воде предвиђена је реконструкција 35 километара. У претходне две и по године санирано је 15 километара, а завршетком реконструкције магистралног водовода више од половине планиране реконструкције биће завршена.


 

МИКРОНАСЕЊЕ У НОВОМ РУХУ

Пројектно-техничка документација за реконструкција дела улица Партизанска, Јована Јовановића Змаја и Михајла Пупина је спремна и у наредном периоду, према најавама градоначелника, уследиће аплицирање на конкурсима за добијање средстава. Процењена вредност радова је 350 милиона динара, а подразумевају реконструкцију постојећих саобраћајница у том делу, изградњу кружног тока на углу Светосавске и Партизанске, санацију атмосферске канализације, измештање постојећих инсталација, изградњу пешачких и бициклистичких стаза и друго.

КИКИНДА СПРЕМНО ДОЧЕКУЈЕ ИНВЕСТИЦИОНИ ПЛАН 

Поводом најављеног Националног инвестиционог плана, који подразумева значајна улагања у комуналну, саобраћајну, енергетску, дигиталну инфраструктуру и друго, градоначелник Кикинде Павле Марков присуствоваће састанку са министром за финансије и другим укљученим странама.

Кикинда има спремне пројекте, чија је вредност око две милијарде динара. Скоро за све сегменте ми имамо спремне пројекте и то сматрам великим успехом за нас као локалну самоуправу – рекао је Марков.