ПОЧЕЛA ПРИМЕНА ЕЛЕКТРОНСКОГ ПРОПИСИВАЊА ЛЕКОВА

  • ПАПИРНИ РЕЦЕПТИ ОТИШЛИ У ПРОШЛОСТ
  • Електронско прописивање лекова у потпуности је почело да се примењује од 1. марта у свим здравственим установама. Гужве у амбулантама су смањене, али је приметна потреба за унапређењем система приликом издавања лекова

 

Пензионерка Косана Станковић редовно узима лекове за притисак и шећер, па је новина коју доноси е-рецепт њу врло обрадовала. Уместо чекања у амбуланти једном месечно, сада иде по рецепте за лекове два пута годишње.

Не морам сваког месеца да идем у амбуланту да чекам и још да покупим неку болест. Једном приликом сам за један лек чекала два сата у амбуланти. То је страшно. Овако лепо дођем у апотеку, подигнем лекове и мирна сам. Није гужва ни у апотекама, могу да подигнем лек у било којој – рекла је она.

Увођењем електронског прописивања лекова папирни рецепти избачени су из употребе, а терапије хроничних пацијената у систему су препознате као обновљиве. То значи да не морају сваког месеца да одлазе у амбуланте по нове рецепте, осим ако им здравствено стање није нарушено, чиме су смањење гужве у домовима здравља. Према речима директорице др Биљане Марковић, управо је то једна од предности е-рецепата.

Друга предност је велика уштеда у папирима, тонерима и осталим пратећим материјалима који се користе за штампу. Такође, лекар може да види колико лекова је пацијент подигао, спречиће се лагеровање лекова по кућама, а биће смањена могућности да се праве грешке – рекла је директорица.

Када пацијетну лекар препише лек, он без икаквог папира одлази до апотеке, где на основу књижице може и да га преузме. Очитавањем књижице, фармацеутима су видљиви рецепти у електронској форми. Међутим, због оптерећења система у преподневним часовима, дешава се да фармацеути нису у могућности да очитају рецепте, рекла је маг. фарм. Јелена Јарић из апотеке „Стеса“.

Преподне уопште не можемо да радимо, тек послеподне, када се мало растерети систем. У контакту смо са колегама, код њих је слична ситуација и то је проблем на нивоу државе. Тешко је овако радити, а пацијентима је најтеже, јер деси се да не могу да добију лек када им је потребан. Обратили смо се Министарству, где нам је речено да ће проблем бити решен и да будемо стрпљиви – објаснила је маг. фарм. Јелена Јарић.

Иако смо се обратили Министарству здравља питањем када је могуће очекивати нормализацију рада система у току целог дана како би издавање лекова текло без проблема, до закључења броја нисмо добили одговор.

У кикиндском Дому здравља, према речима др Биљане Мaрковић, за сада нема већих проблема у вези са електронским прописивањем рецепата.

Проблем је био у првим данима када је почело, а у питању су недоумице као што су шта и где треба писати и нисмо могли да приступимо свим рецептима, помагалима, лековима са Д листе. Међутим, то се врло брзо решило – рекла је она.

Увођење електронских рецепата у Србији почело је 31. октобра 2017. године. Апотеке и здравствене установе сукцесивно су се умрежавале, а од почетка марта лек на е-рецепт доступан је свуда.


НАЈВИШЕ РЕЦЕПАТА ЗА ЛЕКОВЕ ЗА ПРИТИСАК

Лекари кикиндског Дома здравља, према речима др Биљане Марковић, најчешће прописују лекове за повећан крвни притисак, затим за шећер, а следе лекови за кардиоваскуларне болести и антиреуматици.


ШТА АКО НЕСТАНЕ СТРУЈА?

Потенцијални проблем приликом издавање е-рецепата може бити нестанак електричне енергије. У том случају, лекари имају персонализоване рецепте, који сами унапред штампају. Персонализовани рецепти користиће се и у амбулантама у удаљеним и малим селима, где нема интерента.