ПЛАНИРАНО ПРОШИРЕЊЕ И ПРЕКАТЕГОРИЗАЦИЈА ГРАНИЧНОГ ПРЕЛАЗА КОД НАКОВА

  • УСЛОВИ ЗА АУТОБУСКИ И ТЕРЕТНИ САОБРАЋАЈ
  • Укупна вредност пројекта је 2,2 милиона евра, а уколико се одобре средства, комплетан посао би се реализовао у наредне две године

 

Општина Кикинда је крајем јануара ове године предала на првом позиву прекограничне сарадње, заједнички пројекат Србије и Румуније за доградњу недостајућих садржаја на граничном прелазу Наково и реконструкцију државног пута. Овим пројектом је планирано проширење граничног прелаза, како би се створили услови за транспорт аутобуса и камиона веће тонаже.

Помоћник председника општине за локални економски развој и инвестиције Саша Танацков истиче да је укупна вредност пројекта 2,2 милиона евра и уколико се одобре средства, на румунској страни би се радиле локалне приступне саобраћајнице на државном путу, док би на нашој страни биле урађене две нове коловозне траке, настрешница, две контролне кабине, платформа за преглед возила, нове рампе и видео-надзор.

sasa tanackov
Саша Танацков

Поред проширења граничног прелаза, урадила би се и комплетна реконструкција државног пута од Кикинде до Накова са бициклистичком стазом. Пројекат обилазнице око Накова, који је урађен још пре седам година, неће бити реализован, јер не постоји економска оправданост. Било би неопходно да се откупи већа површина земљишта, а укупан износ за ту намену премашио би вредност овог пројекта – рекао је Саша Танацков и додао да се проширењем и прекатегоризацијом граничног прелаза отварају велике могућности за нашу општину, али и цео регион, имајући у виду да је то најкраћи правац на трансферзали Темишвар–Кикинда–Сомбор–Осијек.

Танацков  је нагласио да кикиндска привреда има добру сарадњу са Румунијом и отварањем овог прелаза за камионски и аутобуски саобраћај та сарадња би се интензивирала, посебно у домену прехрамбене индустрије и пољопривреде.

За то ће нам требати још неки услови, као што је фитосанитарна инспекција, коју сада имамо једино на граничном прелазу Ватин код Вршца, али постоји могућност и за транспорт робе без ове инспекције, по посебном договору за одређене врсте производа. Поједине фирме из Румуније већ су отвориле погоне у Кикинди и прекатегоризацијом прелаза створили би се услови за њихов несметан рад, али би се отворила могућност и за долазак нових инвеститора –  рекао је Саша Танацков.

Конкурс за ИПА пројекте прекограничне сарадње завршава се у септембру и уколико средства буду одобрена, комплетан пројекат проширења граничног прелаза реализовао би се у наредне две године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *