ПАРТНЕРСТВО ДВЕЈУ РЕГИОНАЛНИХ КОМОРА

  • НЕЗАПОСЛЕНИ ЛАКШЕ ДО ПОСЛА УЗ ЗНАЊЕ РУМУНСКОГ ЈЕЗИКАРегионална привредна комора у Кикинди организује бесплатне часове румунског језика за Кикинђане који се налазе на евиденцији Филијале Националне службе за запошљавање. Полазници, њих педесетак, надају се да ће на овај начин брже доћи до посла у Румунији, или код румунских послодаваца у Србији.

Схватила сам ово као изазов. Очекујем да ће ми помоћи при даљем запошљавању – истакла је Милана Француски.

Владимир Дилбер нада се да ће наћи посао у иностаранству:

Даћу све од себе да добро савладам румунски језик. Чуо сам да су услови рада у Румунији добри и надам се да ћу добити посао у суседној држави.

Самохрани родитељ Владимир Ђин открио нам је, да су му родитељи пореклом из Румуније:
Румунским језиком владам прилично добро, тако да очекујем да га усавршим.

Пројекат се финансира у оквиру ИНТЕРЕГ програма прекограничне сарадње Србије и Румуније у ком су партнери регионалне привредне коморе Кикинде и Темишвара и Град Кикинда, објаснила је Лидија Шебек Петровић из Регионалне привредне коморе.

Планиране су две групе полазника. Обука ће се одржавати једном или два пута недељно по четири часа, да би се испунио фонд од 48 часова – истакла је Шебекова .

Партнер на пројекту је Трговинско-аграрна комора Жупаније Тимиш. Предвиђено је да део полазника учествује и на тренингу коју ће организовати Привредна комора из Темишвара, рекла је Космина Мирја из Темишвара, координаторка пројекта.

Отворићемо и инфо-пултове у темишварској Привредној комори. Послодавци ће тако моћи да сазнају колико је радника заинтересовано за рад у Румунији и којих образовних профила. Они који желе да раде код нас у Румунији моћи ће да добију све информације, нарочити оне везане за радну визу – навела је Космина Мирја.

Прва група имаће обуку до краја јануара, а велику помоћ при одабиру незапослених пружила је Филијала НСЗ, навела је директорица Јелена Митровић.

Недавно су румунски послодавци тражили раднике из Кикинде на Сајму запошљавања у нашем граду. Исто тако надамо се доласку румунских инвеститора. Знање језика биће само додатни плус при запошљавању – додала је Јелена Митровић.

Водило се рачуна да се пружи шанса младима и женама, као и самохраним родитељима. Предавачи су професори румунског језика са искуством. Сви који прођу обуку добиће сертификат да су савладали основе румунског језика.