ОВОГ ВИКЕНДА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ ОДРЖАВА СЕ ЈУБИЛАРНИ, 10. „МАМУТФЕСТ”

  • КИКА СЛАВИ РОЂЕНДАН
  • Музејски фестивал за децу и породицу „Мамутфест” који Народни музеј организује од 2007. године одржаће се овог викенда. Ове године манифестација ће трајати три дана и прославиће се 20 година од проналаска кикиндског мамута у глинокопу фабрике „Тоза Марковић”, као и 10 година трајања фестивала.

 

Манифестација ће почети у петак (9. септембра) од 10 сати када ће бити уприличене радионице за предшколце где ће полазници израђивати рођенданске колачиће и честитке. Истовремено, биће организован промотивни базар гостујућих музеја, док ће за децу школског узраста бити организованa традиционалнa радионице „Музеј од А до Ш”. Свечано отварање фестивала предвиђено је за 11 сати у оквиру ког ће бити представљене збирке гостујућих музеја. Од 17 сати за децу нижег школског узраста биће уприличено приповедање о чудним бићима – „Самоборске страшне приче”, а за ученике 7. разреда  Квиз из доба јуре”. У 19 сати посетиоци ће моћи да присуствују трибини посвећеној 20. Годишњици проналаска мамута.

kika

У суботу, 10. септембра, од 10 до 20 сати посетиоцима ће бити доступне изложбе „Живи свет крашких поља” и „Додирни и осети”. Истовремено биће организоване радионице „Ледено доба”, представиће се и Нотрањски музеј Постојна, a биће емитован и три-де филм Кикиндски мамут. Такође, и овога дана ће бити реализована радионица „Музеј од А до Ш”, али и интерактивна музеjска игра – „Сакупљачи радости”. Од 10 до 13 биће уприличен „Базар музеја и идеја” кроз који ће се поново представити музеји из региона. Ове године гостујући музеји су Нотрањски музеј Постојна и Музеј Крас из Словеније, Земаљски музеј из Сарајева, БиХ, Самоборски музеј из  Хрватске, Спомен збирка Павле Бељански из Новог Сада, Музеј позоришне уметности Србије, Музеј историје Југославије, Музеј савремене уметности из Београда, Музеј Војводине, Музеј афричке уметности, Народни музеј Београда, Народни музеј Зрењанина, Галерија Матице српске, Музеј града Београда и Галерија слика Сава Шумановић. Поред тога, од 10 сати ће бити реализована стреличарска радионица, а од 17 сати планирана је ритмичка радионица „Мамутски плес”. Од 18 до 19 посетиоци ће моћи поново да учествују у „Самоборским страшним причама”, а у 19 сати Дечји хор „Чуперак” ће одржати концерт.

У недељу, 11. септембра, од 10 до 18 сати биће организован програм за децу и породицу у оквиру ког ће посетиоци моћи да погледају три де филм о кикиндском мамуту или да учествују у програму „Музеј од А до Ш”.

Покровитељи манифестације су Министарство трговине, туизма и телекомуникација, Град Кикинда, НИС путем програма „Заједници заједно“ и Ерсте банка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *