ОТВОРЕН 37. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ СИПОЗИЈУМ У ТЕРАКОТИ „ТЕРА”

  • ГЛИНА ПОНОВО ОКУПИЛА ВАЈАРЕ 
  • Ове године у јединственом амбијенту Атељеа „Тера” ствараће уметници из Јапана, Италије, Украјине и Србије

 

Интернационали сипозијум у теракоти „Тера” одржава се 37. пут у нашем граду. Свечано отварање уприличено је прошлог петка, изложбом скулптура са прошлогодишњег Симпозијума на Градском тргу. Отварању су присуствовали покрајинска секретарка за културу Драгана Милошевић, као и председница Скупштине града Станислава Хрњак. Покрајинска секретарка истакла је на отварању да је „Тера” институција од националног значаја:

Ово је прави пример добре праксе и онога што је наше културно благо. Итекако имамо шта да покажемо свету. Ово је светски пример уметности у нашој држави – поручила је Драгана Милошевић.

Председница Скупштине града Станислава Хрњак истакла је да локална самоуправа препознаје значај који „Тера“ има не само за Кикинду и да овој установи представља партнера, а уметницима је пожелела да стварају у доброј атмосфери.

Тера се развија из године у годину и представља још једну прилику да се Кикинда покаже као домаћин и да знаменити симпозијум изнедри нове скулптуре и обогати импозантан фундус Тере. Овогодишњи симпозијум биће корак напред у реализацији крајње зацртаних циљева да Тера буде комплетна и да своју причу заокружи Академијом – објаснила је Хрњакова.

Период између два симпoзијума био је више него успешан за ЦПУ „Тера”. Отворен је дуго очекивани музеј, који ће према речима Слободана Којића, директора, омогућити даље напредовање „Тере“ као светског бренда.

Без Музеја Тера се није могло ићи даље, јер бисмо прескочили нешто што је од фудаменталног значаја. Од ове јесени, крећемо са реализацијом новог студијског програма специјалистичких студија, а након тога и са курсевима намењеним свим заинтересованим суграђанима који желе да постану део наше продукције – најавио је Којић на отварању.

Ове године прилику да стварају у јединственом амбијенту Атељеа „Тера” добили су Кота Сакаи из Јапана, Розариа Јазета из Италије, Хана Киселова из Украјине и уметници из Србије Милица Мургић Ћебић, Никола Мацура и Јован Блат.

Розариа Јазета, иначе професорка вајарства, навела је да је узбуђена што је добила прилику да ствара на „Тери“.

Ово су невероватна осећања. Види се колико је овде важна скулптура. Као професору вајарства, за мене је проналазак места као што је Кикинда фантастично – рекла је учесница из Италије.

Симпозијум ће као и сваке године трајати до 31. јула, а током тог периода уметници ће добити јединствену прилику да у теракоти стварају скулптуре великог формата.