ОСНОВНОМ ЈАВНОМ ТУЖИЛАШТВУ ПОЛИЦИЈА ПОДНЕЛА КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ПРОТИВ БИВШЕГ ДИРЕКТОРА „АУТОПРЕВОЗА“

  • ПОЛОВНЕ ГУМЕ ПЛАЋАО КАО НОВЕ
  • Мићо Стојановић (50) терети се да је, у више наврата, од 2011. до 20013. године, злоупотребивши службени положај, нереалним, прекомерним рачунима за купљену робу, јавно предузеће на чијем је челу био оштетио за око 3,5 милиона динара

 

Против Миће Стојановића (50), због сумње да је од октобра 2011. до новембра 2013. године, док је био директор локалног Јавног предузећа „Аутопревоз”, у више наврата злоупотребио службени положај, полиција је Основном јавном тужилаштву у Кикинди поднела кривичну пријаву. Стојановић се терети да је несавесним пословањем фирму, на чијем је челу био, оштетио за 3,5 милиона динара.

У Полицијској управи Кикинда, сем штуре информације, не предочавају нам детаљније податаке о овом случају. Према кривичној пријави, Стојановић се, између осталог, терети да је, као први човек „Аутопревоза“, пословао са новим добављачима којима је за гуме и антифриз платио знатно више од тржишне вредности робе коју је пазарио. Тако је, наводи се у пријави, за „Аутопревоз” набавио већу количину такозваних протектираних (ремонтованих – са новоутиснутим шарама) гума за аутобусе, за које је, мада су половне, из фирмине касе издвојио новца – као да су нове.

Mico Stojanovic
Мићо Стојановић

Стојановић се сумњичи и да је, у оквиру набавке баријера за перонски улазак и излазак на „Аутопревозовој“ аутобуској станици, знатно преплатио тржишну вредност робе, јер је у ту сврху користио посредника. Полиција сматра да се огрешио о закон и због тога што је за предузеће куповао гориво од добављача који за такву трговину није имао одговарајућу лиценцу, коју даје Агенција за енергетику. Фирме са којима је Стојановић склапао наведене сумњиве трговинске послове приватне су из Новог Сада.

Мићо Стојановић, иначе, потиче из кадровске кухиње Демократске странке. Радно и стручно знање и руководеће искуство стицао је прво у Ливници, а потом у „Лебелијеру” и за првог човека овдашње јавне аутопревозничке куће поставио га је 2009. године тадашњи локални лидер ДС Саво Добранић.

Стојановић се после страначког расцепа у ДС, приклонио табору Бориса Тадића, па одмах преузео кормило овдашњег огранка Социјалдемократске странке, које и данас држи. Након промене локалне власти, пре три године, у „Аутопревозу” је смењен по увреженом систему – како дошао, тако отишао. Демократска странка још се није била поделила, па није морао да чека на ново радно место. Попут неколико сабораца из ДС, ухлебио се у Дому ученика и студената „Никола Војводић”, који је у надлежности покрајинске администрације. Одмах је, по директиви војвођанске ДС врхушке, постао један од директора. Није, иначе, међу осумњиченима за финасијске малверзације у овој установи.

На недавним локалним изборима Стојановић је био на заједничкој одборничкој листи коалиције ДС-СДС-ЛДП-ВП. Један је од троје представника ове опозиционе политичке групације у Скупштини града Кикинде.


ОДБРАНА БЕЗ ПОКРИЋА

Инспектори за привредни криминал кикиндске полиције још пре неколико месеци започели су „чешљање” пословних књига „Аутопревоза“. И пре него што је, у вези са трошењем средстава овог ЈП, било шта сумњиво откривено и обелодањено, Стојановић је из страначког седишта у више наврата преурањено јавно реаговао, јадајући се да је у позадини свега предизборни политички обрачун директно против њега, јер је опозиционар. И сада када је уследила званична информација Полицијске управе Кикинда – да је против њега поднета кривична пријава, дајући себи на значају, представљајући се чак и жртвом политичког прогона, Стојановић се брани истоветним образложењем. Опет, наиме, тврди да га је актуелна власт, из истих разлога – узела на зуб. Нема везе што су, примера ради, дотрајале аутобуске гуме са новоутиснутим шарама, за које је, по његовом налогу, „Аутопревоз“ цаловао као да су нове – пуцале већ на првој кривини.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *