ОРАНИЦЕ ИЗДАТЕ БЕЗ ВЕЋЕГ НАДМЕТАЊА

  • Половина расположиве државне земље на јавној лицитацији добила нове закупце

Први круг јавног надметања за издавање државне земље у закуп завршен је прошлог петка. Током четири дана пољопривредни произвођачи из села и града лицитирали су око 10.000 хектара земље, а на лицитацији је издато у закуп око 5.000 хектара. Како је оценио Петар Жигић, председник Комисије за спровођење поступка јавног надметања, све лицитације протекле су у доброј атмосфери.

У већини катастарских општина није било већег надметања и земља је издата по почетним ценама. У првом кругу највише је плаћена парцела у Иђошу 71.868 динара, а после ње земља у Банатском Великом Селу 70.245 динара. Иако је годинама уназад најмање интересовање за земљу у Сајану, ипак је изненадила чињеница да се на лицитацији појавио само један понуђач и да је закупљено свега седам хектара земљишта –рекао је Жигић.

Понуђач из Великог Села који је излицитирао највишу цену у Банатском Великом Селу имао је приговор јер сматра да има право пречег закупа, али је Комисија једногласно донела одлуку да приговор нема правни основ.

Надметања за поједине парцеле било је и у Кикинди где је највиша постигнута цена 41.341 динар, у Банатској Тополи где је излицитиран хектар за 47.569, и у Мокрину 44.105 динара.

Као и сваке године, пољопривредници су највише били заинтересовани за земљу у Банатској Тополи, а најмање, као што је константовано за сајанске парцеле. Преостале обрадиве површине, ливаде, пашњаци биће предмет надметања у другом кругу за који још увек са сигурношћу не можемо да кажемо да ли ће бити. Све док се не заврши поступак обраде и поделе уговора закупцима из првог круга, ресорно министарство неће давати сагласност за други круг јавних надметања. Потрудићемо се да наш део посла обавимо што пре – додао је Жигић.

За евентуални други круг највише земље остало је у Мокрину 2.170 хектара, где је и око 1.500 хектара за Специјални резерват „Пашњаци велике дропље“, следи Сајан са 1.334 хектар, Иђош 703, Кикинда 687, Башаид 402, Банатска Топола 65, Банатско Велико Село 43, Наково 21, Нови Козарци осам и Руско Село где је остао свега један хектар.