ОДРЖАНО 33. СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У НАДМЕТАЊУ ГУСКОВА

  • ЛОВОРИКЕ ЗА ЦЕЗАРА
  • Након двомесечних квалификационих борби, финале 33. Светског првенства у надметању гускова одржано је протеклог викенда у Мокрину. Петогодишњи Цезар победио је деветогодишњег Маргитареса, двоструког носиоца титуле шампиона

 

Гусан Цезар, власника Александра Малуцкова, освојио је титулу шампиона 33. Светског првенству у борби гусана. Он је у финалној борби, дугој 17 минута и 40 секунди, у бег натерао Маргитареса, власника Милорада Ристића, који  је у својој каријери до сада четири пута учествовао у великом финалу. Званично најјачи гусан на свету, Цезар, у дворишту породице Малуцков налази се већ три године, а ово је први пут да учествује у надметању, рекао је његов власник Александар Малуцков.

На наговор друга сам пријавио Цезара за такмичење и уродило је плодом. Осећај је неописив, узбуђење је велико. Сваког дана сам га шетао, добро хранио. Има и свој базен код куће. Нема неког посебног рецепта, једноставно гусан мора да се роди као шампион – рекао је Малуцков.

У конкуренцији двогодаца, најјачи гусан је Арпад, власника Жељка Радаковића, док је шампион међу пионирима гусан Станко, ког гаји Вујадин Вишчевић (11). Овогодишње Првенство окупило је око 150 гусана у све три узрасне категорије.

Према речима председника Удружења „Бело перо“ Живице Терзин, организтора такмичења, труде се да остану доследни правилима установљеним на почетку.

Борба је нешто што је у њиховој природи. Када дође сезона парења они се надмећу да би освојили женке. Као и сви остали мужјаци у природи, тако и гусани. Ето, неко се досетио да од тога направи такмичење. Ми млађи се трудимо да одржимо традицију – објаснио је Терзин.

Светско првенство организовано је уз подршку Града Кикинде, а према речима члна Градског већа, Миодрага Булајића, ова манифестација одлична је прилика за промоцију гушчарства у Мокрину и Кикинди.

Светско првенство у надметању гусaнa на мапи је најатрактивнијих манифестација у нашем окружењу. Мокринчани са великим жаром организују ово необично такмичење, које изазива велику пажњу домаће и светске јавности, туриста – рекао је Булајић.

Гушчарство у Мокрину има дуга традицију, а светско првенство у борби гусана доприноси да оно и опстане. За разлику од ранијих година, када је више хиљада гусака шетало улицама Мокрина, сада има око стотину одгајивача. Гусака јесте мање, али гушчари су увек ту, нагласили су Мокринчани.


КУЋНИ ЉУБИМЦИ

Гусани су важни становници Мокрина и у већини домаћинстава су кућни љубимци. На њих се пази као да су чланови породице, брине се о њиховој правилној исхрани, кретању, стицању кондиције. У прирпеми за првенство, с почетком јесени крећу у шетње дуге и по неколико километара, како би спремно дочекали борбе.


ПОСЕБНЕ НАГРАДЕ

Поред такмичарског дела, на Првенству су додељена и посебна признања. Најстарија гуска, Четкица, има 22 године. Најстарији гусан је деветнаестогодишњи Ацика, док је гуска Стеса, са својих 13 килограма најтежа у Мокрину. Најлепше јато налази се у дворишту Бранислава Ђомпарина.