ОДРЖАНИ ИЗБОРИ ЗА НАЦИОНАЛНЕ САВЕТЕ МАЊИНА

РАМОНА ТОТ: ОЧУВАЊЕ ИДЕНТИТЕТА

 

  • Професорица мађарског језика и књижевности из Кикинде Рамона Тот изабрана је на листи „Мађарска слога“ 

 

У недељу су одржани избори за 19 Националних савета националних мањина. Свих десет изборних мест на територији града, од којих је било пет у Кикинди и пет на селима, отворено је у седам и затворено у 20 сати. На територији града у посебан бирачки списак уписано је укупно 3.650 бирача мађарске националности од којих је гласало 1.349 њих за листу „Мађарска слога“, односно око 36 одсто. У овом савету ће бити и суграђанка Рамона Тот, професорица мађарског језика и књижевности и чланица Градског већа, која је била трећа на изборној листи.

-Хвала свима који су изашли на изборе и подржали листу „Мађарске слоге“. Део мојих обавеза у савету биће унапређење образовања на мађарском језику, очување језика и културе у нашем региону. Са поносом ћу представљати Банат јер знам, као руководилац КУД-а „Еђшег“, да нам није нимало лако да опстанемо због миграција и асимилација. Један од мојих главних циљева је да се образовне, црквене и културне институције уједине и ојачају, очувају идентитет Мађара у Војводини – истакла је Рамона Тот.

Наша саговорница подсетила је и шта је у протеклом периоду Национални савет Мађара урадио на територији града.

Захваљујући мађарском Националном савету 2017. године у вртићу „Наша радост“ први пут је отворен целодневни боравак за децу која су у групи на мађарском језику. Основне школе „Фејеш Клара“ и „Мора Караљ“ у Сајану проглашене су за образовне установе од посебног значаја. Не смемо заборавити ни стипендије за студенте, као и могућност да, уколико наставе студије у Новом Саду, уз минималан износ користе интернат „Европа“. Уверена сам и да ће нови Национални савет бити ефикасан и да ће предано радити у наредне четири године – додала је Рамона Тот.

На две ромске листе било је два кандидата Жељко Раду, економски техничар на листи „Србија за Роме -заједно можемо све“ и Милица Ристић на листи „За јединство Рома Србије – Ибро Идић“. Од 811 Рома уписаних у посебан бирачки списак, за листу на којој је био Раду гласало је 545 бирача, те је и он члан Националног савета који ће се залагати за бољи живот Рома.